Alkaa olla fiilis, että koronatietojen, -ennusteiden ja -ohjeiden ristiriitaisuus on karhunpalvelus hyvää tarkoittaville uutisille

Olli Kauhanen

Olemme saaneet koronaviruksen myötä uudenlaista ajateltavaa vaarista vauvaan. Vakava pöpö on levinnyt pandemiaksi miltei jokaiseen Telluksen nurkkaan ja löytänee tiensä jossain vaiheessa sinnekin, missä sitä vähiten on osattu odottaa.

Kyseessä on sen luokan tauti, että siitä on kuultu pari kuukautta aamusta iltaan, mediasta toiseen ja asiantuntijasta sadanteen dosenttiin ja desanttiin. Virkamiehemme ja poliittinen eliittimme ovat olleet äänessä ainakin yllin kyllin ja välillä heikun keikun.

Ministeriviisikkomme on loistanut catwalkilla harva se päivä, joten silmälle mitaten on ollut tarjolla jokaiselle jotakin.

Ministerit kukin vuorollaan on lausunut saman uutisen pienin vivahteellisin nyanssein ryyditettyinä. Sekavuus ja ristiriitaisuudet on ollut erityisenä ongelmana virkamiesplutoonien viestinnässä.

Ehkä uutisointia pitäisi keskittää pienemmälle joukolle, jolloin kansalaiset saisivat paremmin tolkkua sinänsä tärkeästä aiheesta ?

Nyt ainakin itselläni alkaa olla vähän sellaista fiilistä, että erityisesti tietojen, ennusteiden ja ohjeiden ristiriitaisuus on karhunpalvelus hyvää tarkoittaville uutisille ja tiedotteille. Oman lisänsä lievään kapinahenkeen saattaa olla ainakin suojavarusteisiin liittyvissä kuvioissa – en ikinä olisi voinut kuvitella, että valtiollisella tasolla ryhdytään kimppaan epämääräisten, jopa rikollisiksi tiedettyjen tahojen kanssa.

Toki maskisotku oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että se taisi raottaa salaista verhoa vihreiden oksien viidakkoon ja siellä lymyäviin saalistajiin ja mahdollisesti viidakon laidalla kyttääviin raadonsyöjäjengeihin.

Se, millä tavoin koronaa suitsitaan eri puolilla maailmaa on myös aika mielenkiintoista seurattavaa. Useimmat valtiot ottavat asian parhaalla mahdollisella pieteelillä, mutta esimerkiksi eräässä naapurissamme pirulaista häädetään lehtipuhaltimilla puistopoluilla ja katuja huuhdotaan tankkiautojen komeilla vesisuihkuilla. Poliittisia performansseja?

Suomessa lienemme keskitien kulkijoita ja siten virus on pysynyt hyvin aisoissa Uudenmaan ja etenkin Helsingin tiettyjä asuinalueita lukuun ottamatta. Meillä Varkaudessa tilanne on erinomainen, osin ehkä onnekkaastikin, mutta uskoakseni siksi, että viruksen torjunta on tapahtunut onnistuneen suunnitelman ja tunnollisten seutukuntalaisten yhteisissä tavoitteissa.

Aikanaan korona talttuu – tai ainakin jossain määrin kesyyntyy mutaation kautta tavalliseksi kausiflunssaksi.

Mutta se, että virus on jo melko todennäköisesti käynnistellyt uutta maailmanjärjestystä ja liikutellut mannerlaattoja, ei ole kummoinen yllätys. Ei etenkään niille, jotka näkivät ja kokivat tuon fundamentin alkutahdit ja synnyn noin kolme vuosikymmentä sitten.

Tuosta aikakaudesta ei sen enempää, mutta sen verran kuitenkin, että kaikessa viheliäisyydessään mikroskooppisen pieni ja nelisen miljardia vuotta sitten syntynyt virus lienee vahvempi kuin ihminen.

Jos ei vahvempi, jollakin tavoin viisaampi kuitenkin.

Taistellaan.

Kirjoittaja on eräkirjailija.

Keskustelu