Istuin autossa keskellä huojuvaa siltaa kaivinkoneen rouhiessa sillan pintaa: kauan odotettu siltaremontti oli alkamassa mutta kokemus oli yllättävä ja epämiellyttävä

Kirjoittaja mukaan Puurtilan sillan remontin vaikutukset tuovat epävarman olon. Tiina Laine

Tommi K. J. Taskinen

Heräsin eräänä aamuna viime viikolla ja vilkaisin päivän aluksi ystäväni Instagram-päivityksen. Pitkäaikaisena Puurtilan poikana hän pohti, josko lapsuuden painajainen Puurtilan sillan romahduksesta on käymässä toteen.

Tunnin päästä istuin itse autossa keskellä huojuvaa siltaa kaivinkoneen rouhiessa sillan pintaa. Puristin rattia ja odotin liikennevalojen vaihtumista vihreäksi. Tiesin kyllä, että kauan odotettu siltaremontti oli alkamassa, mutta kokemus oli yllättävä ja epämiellyttävä.

Minä olen aikuinen, mutta millaisia ajatuksia mahtaa olla koronakaranteenista kohti koulua suuntaavien lasten mielissä, kun he tallustelevat 24 metrin korkeudessa huojuvalla sillalla? Tulee mieleen Mikko Alatalon Suojelusenkelin sanat ”siinä kaksi pientä lasta, kulki vaarallista siltaa”.

Sitten mietin, mitä siltaremontista on kerrottu ja pohdin myös sitä, miltä silta mahtaa näyttää remontin jälkeen. Niukka asiaa koskeva tiedote Ylen verkkosivuilla kertoi, että remontti kestää puolitoista vuotta ja että silta on remontin ajan yksikaistainen, liikennettä ohjataan liikennevaloilla ja että remontista tulee melua, piste. Ei muuta.

Väyläviraston sivuilla korostettiin edellä mainitun lisäksi merkittävää liikennehaittaa ja kehotettiin noudattamaan turvallisuutta. Myös Warkauden Lehdessä oli kerrottu, että kaiteita korotetaan 30 senttimetriä ja remontti maksaa 5 miljoonaa euroa.

Miksi ei ole kerrottu, miten silta käytännössä muuttuu ja missä järjestyksessä remonttia tehdään? Voisihan joku myös kertoa, että huojunnasta huolimatta insinöörit ovat laskeneet lujuudet niin, että huolta sillan romahtamisesta ei ole. Ilman tietoa herää kysymyksiä.

Kuljetaanko tässä seuraavat puolitoista vuotta tumman veden yli pitkin huojuvaa siltaa? Rouhitaanko sillan pinta puhki niin, että järven pinta pilkistää vastaan? Entä kun talvella tulee lunta tupaan oikein urakalla, mitä silloin tapahtuu? Kuka päätti ja miksi, että 30 senttimetriä on riittävä kaiteen korotus?

Lukemattomat sillan päivittäiset käyttäjät, niin lapset kuten aikuisetkin tarvitsevat tietoa näistä seikoista. Olen kiitollinen siitä, että siltaremontti on nyt meneillään, mutta herätkää siellä ely-keskuksessa ja Väylävirastossa.

Kertokaa meille varkautelaisille lisää, mitä, miten ja milloin sillalle tapahtuu.

Mallia tiedottamiseen kannattaa ottaa vaikka Varkauden terveyskampushankkeesta. Tuon hankkeen vaikutukset kaupunkilaisten elämään olivat hyvissä ajoin kaikkien tiedossa, kuten myös tulevan sairaalan ulkoasu ja tietoja hankkeen vaiheista päivitetään taajaan. Valmistuva rakennus alkaa nyt näyttää juuri samalta, kuten havainnekuvissa.

Syntynyt mielikuva ja todellisuus kohtaavat, joka luo mielenrauhaa muuttuvassa maailmassa. Ilman tietoa syntyy huolia. Ilman tietoa huhut ja kuvitelmat lähtevät liikkeelle. Ilman tietoa lapsuuden painajaiset heräävät uudelleen henkiin.

Hei te sillankorjaajat, kertokaa meille varkautelaisille, että huoli Puurtilan sillan romahtamisesta on turha.

Keskustelu