Tiesitkö, että opiskeluelämän ei tarvitse olla mukavuuksista luopumista ja pennin venytystä? Tämä pikkukaupunki tarjoaa edullista asumista ja hurjan määrän harrastusmahdollisuuksia

Melkein Suomen keskipisteessä sijaitseva Pieksämäki yllättää. Viihtyisät asumisneliöt edullisesti, erinomaiset harrastusmahdollisuudet, ja rautateiden neljään suuntaan halkoma risteysasema mahdollistaa kätevät yhteydet. Pieksämäki tarjoaa kaiken ikäisille opiskelijoille monipuolisuutta ja pienen kaupungin turvallisen yhteisön.

Mainos | – Mahdollisuudet voivat yllättää, kertoo kaupungin elinkeinojohtaja Markus Vesterinen hymyillen.

Vain parisen kilometriä Pieksämäen keskustasta sijaitseva Hiekanpään kampusalue on juuri sitä pieksämäkeläisyyttä, jota kaupunki haluaa ilmentää. Kampusalueeseen kiteytyy uutta, kehittyvää ja innovatiivista, jokaiselle ikäryhmälle jotain. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä vanhustenpalvelujen uusista tiloista hyötyvät myös kampuksen opiskelijat. Oppimisympäristö on lähellä.

– Elämänkaariajattelun ohella alueen koulutus- sekä liikunta- ja virkistysmahdollisuuksiin on satsattu, kertoo Vesterinen.

– Myös työllisyystilanteemme on hyvä. Tulevaisuuden ammattilaiselle on tarjolla niin harjoittelu- kuin työpaikkoja erityisesti sote- ja teknologiaosaamisen alueilta.

Tietoverkkoja kurotaan yhdessä ja etänä

Etelä-Savon ammattiopistolla, Esedulla, on kolme toimipistettä Pieksämäellä. Hiekanpään kampusalueella opiskellaan tieto- ja viestintätekniikkaa auto-, sähkö-, metalli- ja rakennusalan lisäksi. Opiskelu on alusta alkaen käytännönläheistä.

– Kaikki opiskelijamme saavat oman tietokoneen opintojen alussa, ja tietotekniikan opiskelijat ovat itse vastuussa koneen ylläpidosta, tieto- ja viestintätekniikan opettaja Jussi Luukkonen kertoo.

Luokassa on 40 paikkaa ja tuplamäärä näyttöjä. Lähitunnit kokoavat yhteen eri opintovaiheen opiskelijoita, joista jokainen suorittaa opintotehtäviä itsenäisesti. Luennotkin löytyvät verkkolevyltä.

Tulevien ohjelmistokehittäjien ja IT-tukihenkilöiden työ on pitkälti etäyhteyksien varassa toimimista. Esedulla IT-alan opinnot onnistuvat myös kokonaan etänä.

– Meillä on jatkuva haku, opiskelun voi siis aloittaa milloin vain. Varsinkin aikuisopiskelijoita on kiinnostanut tämä jokaiselle räätälöitävä koulutusmahdollisuus. Ala sopii matemaattisen ja loogisen ajattelutavan omaaville. Alanvaihtajia on tullut esimerkiksi sote-puolelta.

– Tieto- ja viestintäalan ammattilaiselle on töitä alasta riippumatta. Esimerkiksi kunnat isoine tietotekniikkainfrastruktuureineen ovat suuri työllistäjä.

Oppiminen tapahtuu keskellä elämää

Sata vuotta vanhat holvikaaret saavat pian uutta elämää, kun erityisesti lahjatavaroihin erikoistunut Spesia Puoti avautuu Veturitalleilla. Innovatiiviset ratkaisut oppimisympäristölle hyödyntävät kaikkia. Hiekanpään kampuksella sijaitsevalle ammatilliselle erityisoppilaitokselle, Ammattiopisto Spesialle, uusi toimipiste tuo hurjasti hyvää.

– Puoti on monipuolinen oppimisympäristö hyvin laajalle joukolle eri alojen opiskelijoita, liiketoiminnan perustutkinnon opettaja Ulla Nyrönen kertoo.

Opiskelijat ovat jo laatineet Puodille markkinoinnin vuosikelloa. Kevättalvella avautuessaan myymälä tarjoaa työelämäoppia monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti myymälänhoidollisista tehtävistä liiketilojen puhtaanapitoon.

– Olemme myös ideoineet erilaisia pop up -tapahtumia. Puutarhapuolen opiskelijamme voisivat antaa kasvienhoitovinkkejä tai ohjeistaa esimerkiksi kimppusidontaan. IT-tuki-opiskelijamme voisivat auttaa erilaisten laitteiden käyttöongelmissa.

– Puoti tarjoaa turvallisen ympäristön opiskelijoille oppia työelämätaitoja. Oppimisaika Puodilla on yksilöllinen, muutamasta tunnista pidempiin työssäoppimisjaksoihin.

– Parhaimmillaan voimme saada omia tuotteita tekevän nuoren innostumaan ja saamaan luottamusta yrittäjänä toimimiseen.

Pieni kaupunki, pienet välimatkat palvelujen pariin

Liikuntapalveluiden keskittäminen Hiekanpään alueelle helpottaa saavuttavuutta ja monipuolistaa mahdollisuuksia. Ja mikäpä se olisikaan uusissa tiloissa urheilla, kun valikoimaa löytyy palloiluhallista uimahalliin.

Pieksämäellä lähiliikennekin pelaa, kun reitit on suunniteltu harkiten asukkaiden tarpeiden mukaan.

Liikunnan tavoin myös kulttuuritarjonta on osa viihtyisää asuinympäristöä. Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleeni, koko kansan olohuone, kokoaa yhteen osoitteeseen seutuopistopiston, teatterin, kirjaston ja taidenäyttelyt.

– Keskustassa on puolestaan vanhasta veturitallista muovautunut yli viiden tuhannen neliömetrin upea tila, jonka keskellä sijaitseva tapahtumatori mahdollistaa monentyyppistä ohjelmatarjontaa liikunnasta musiikkiin, Vesterinen kuvailee.

Maaseutukaupungissa luontokin on lähellä. Vedenjakajareitistö houkuttelee seikkailemaan ja tarjoaa polkuja, latuja ja vesireittejä vain kahden kilometrin päässä rautatieasemalta. Partaharjulta löytyy myös hienossa harjumaisemassa sijaitseva frisbeegolf-rata.

Pieksämäki on yllättävän lähellä

Rautatieristeyskaupunki on kätevästi saavutettavissa jokaisesta pääilmansuunnasta. Mikkeliin, Kuopioon ja Jyväskylään matkaa on noin sata kilometriä, Tampereelle reilu parisataa ja Helsinkiin noin kolmisen sataa kilometriä.

https://www.pieksamaki.fi/

Opiskele Pieksämäellä!

Esedu: https://esedu.fi/koulutustarjonta/#paikkakunta=Pieks%C3%A4m%C3%A4ki

Spesian koulutustarjonta: https://www.spesia.fi/koulutus/koulutustarjonta/ (Valitse paikkakunnaksi vetovalikosta Pieksämäki)