Mainos: Sakky

Varkauden kampuksella jokaisella opiskelijalla on oma polkunsa, joka on tiiviissä yhteydessä tulevaan työelämään

Osmajoentiellä Varkaudessa toimii Savon ammattiopiston elinvoimainen ja vireä kampus, jossa opiskelevat sulassa sovussa niin Sakkyn ammattiin opiskelevat kuin Varkauden lukion opiskelijat.

Varkauden kampuksella opiskelevat niin Savon ammattiopiston kuin Varkauden lukionkin oppilaat. Nuoret ja aikuisopiskelijat opiskelevat samoissa ryhmissä, mikä tuo oman rikkautensa opiskeluihin. Kuvassa vasemmalla lukiolaiset Rasmus Klemettinen ja Vilma Heikkinen, autoalan opiskelija Otto Iivanainen, aikuispuolen lähihoitajaopiskelija Mari Torvinen sekä turvallisuusalan opiskelija Juuso Ruutiainen.

Mainos | Ja kyllähän Varkaudessa kelpaa opiskella, sillä kampuksen upouusi A-rakennus on Suomen toinen Joutsenmerkitty koulurakennus ja myös B-rakennusta on vasta remontoitu. Muutoinkin opiskelu on varsin modernia ja kaukana on se aika, jolloin koulu aloitettiin tiettynä päivänä syksyllä ja porukalla valmistuttiin joidenkin vuosien päästä keväällä.

Sakkyn Varkauden kampuksella voi opiskella tekniikkaa ja liikennettä, kulttuuria sekä liiketaloutta ja hyvinvointialaa.

- Yhteishaun lisäksi ammattiopintoihin voi hakea pitkin vuotta jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku on tarkoitettu hakijoille, jotka ovat suorittaneet toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon tai ovat jo ehtineet hankkia osaamista työelämässä, opinto-ohjaaja Anna Maija Kortelainen kertoo.

Tulipa opiskelija Sakkylle sitten yhteishaun tai jatkuvan haun kautta, on hänellä aina oma polkunsa opinnoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kursseja ja harjoitteluja voi suorittaa omaan tahtiin, eivätkä kaikki valmistu samoihin aikoihin. Myös eri-ikäiset opiskelijat opiskelevat samoissa ryhmissä, mikä tuo arkeen oman rikkautensa.

- Opiskelu on nykyään todella joustavaa, mikä tietysti vaatii myös itsenäisyyttä ja itsekuria. Opintoja tehdään paljon myös työelämässä sekä verkkokursseina etänä. Ja minkä on jo kerran oppinut, sitä ei tarvitse uudelleen opiskella vaan aikaisempi osaaminen tunnistetaan.

Opinto-ohjaaja Taina Kauppinen lisää, että opiskelut aloitetaan pakollisilla tutkinnon osilla, mutta sitten opiskelija siirtyy valitsemiinsa valinnaisiin opintoihin.

- Teemme tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa ja moni tekee opintoja oppisopimuksella yrityksissä. Kuuntelemme työelämän tarpeita herkällä korvalla, painottaa autoalan opettaja Mika Leppänen.

Monien mahdollisuuksien lukio

On tärkeää, että vaihtoehtoja löytyy omalta paikkakunnalta, eikä jo peruskoulun jälkeen tarvitse lähteä muuttamaan kauemmaksi tai kulkemaan pitkiä matkoja päivittäin. Tämä näkyy myös Varkauden lukion hakijamäärissä, sillä yhteishaussa kouluun tuli 90 ensisijaista hakua, kun aloituspaikkoja on tarjolla 96.

- Varkauden lukiolla on hyvä tilanne. Selvitämme opiskelijoidemme fiiliksiä kyselylyillä opintojen alussa, aikana ja lopussa ja aika hyviä palautteita me sieltä saamme. Hyödynnämme myös jonkin verran ammatillisen koulutuksen tarjontaa. Opiskelijamme saattavat suorittaa esimerkiksi erilaisia kesätöissä tarvittavia osaamispasseja, lukion opinto-ohjaaja Esa Valutie kertoo.

Myös silloin, jos opiskelija ei tunnekaan lukiota omaksi jutukseen, on hänen helppo siirtyä opiskelemaan ammatillisen opetuksen puolelle.

- Meillä on mahdollisuus myös kaksoistutkintoon.

Lukion opiskelijat Vilma Heikkiselle ja Rasmus Klemettiselle Varkauden lukio oli selkeä vaihtoehto peruskoulun jälkeen.

- Minä en vielä oikein tiedä, mihin haluan opinnoissa suunnata, joten lukio antaa siihen vähän lisää miettimisaikaa, Klemettinen toteaa.

- Asun tässä ihan lähellä, enkä olisi jaksanut lähteä kulkemaan lukiossa missään kauempana, Heikkinen lisää.

Käytännönläheistä opiskelua Varkaudessa

Juuso Ruutiainen opiskelee Savon ammattiopistossa turvallisuusalaa. Alun perin hän aloitti sähköalalla, mutta totesi pian, ettei se ollutkaan hänen juttunsa. Sen sijaan opiskelusta turvallisuusalalla hän on nauttinut täysillä.

- Minulle tuli isona yllätyksenä se, miten monipuolista turvallisuusalan opiskelu on. Olin etukäteen ajattelut, että se liittyy vain vartiontiin, mutta tähän liittyy niin monia muitakin asioita, esimerkiksi kyber- ja tietoturvallisuutta.

Otto Iivanainen opiskelee autoalalla, joka on kokenut melkoisen muutoksen viimeisten vuosien aikana ja tulee varmasti myös jatkossakin muuttumaan. Iivanainen on hyvä esimerkki siitä, miten iso osa oppimisesta voi tapahtua työpaikoilla.

- Menen oppisopimuksella kesäksi töihin alan yritykseen ja suoritan siellä loput opinnoistani.

Mari Torvinen on puolestaan lähihoitajaopiskelija aikuispuolelta. Hän päätti 20 kaupan alalla vietetyn vuoden jälkeen opiskella uuden ammatin, vaikka ajatus meinasi etukäteen jännittää.

- Opintojen alussa mietin, että mitenkähän tämä tästä lähtee, mutta ihan hyvin olen pärjännyt ja olen tykännyt opiskelusta tosi paljon. Voin lämpimästi suositella opiskelua Sakkyssa kaikille, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa opintoja.

Sakky Varkaus

Varkauden kampuksella opiskelevat Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opiskelijat. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu tekniikan ja liikenteen, kulttuurin, liiketalouden ja hyvinvointialan osaajia.

Varkauden kampuksen upouusi A-rakennus on Suomen toinen koulurakennus, jolle on myönnetty Joutsenmerkki. Ensimmäinen paikan kerkesi napata Savon ammattiopiston Iisalmen kampus. Varkauden kampus on saanut myös OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin, joka luovutetaan merkkinä pitkäaikaisesta ympäristötyön kehittämisestä.

Varkaudessa voit opiskella monipuolisesti niin kokonaisia tutkintoja kuin lyhyitä korttikoulutuksia.

• lukio

• sähkö

• tieto- ja viestintätekniikka

• turvallisuus

• rakennusala

• talotekniikka

• käsi- ja taideteollisuus

• liiketalous

• media-ala

• hyvinvointi

• matkailu- ja ravitseminen

• puhtaus- ja kiinteistöpalvelut

• kone- ja tuotantotekniikka

• johtamis- ja esimieskoulutukset

Katso lisätietoa koulutuksista:

jatkuva haku

täydennys- ja korttikoulutukset

Varkauden lukio

Kestävän tulevaisuuden tekijä

Savon ammattiopisto