Kolmesta mökistä tarvitaan lisäselvitystä

10.4.2012 20:59
Kuva: WL/ arkisto

Tupala oli kahden perheen asuintalo. Tolvasia asui talossa ainakin kahdessa polvessa, mutta entä Kauhasia ja Väisäsiä?

Viime kerralla päästiin Leunanmäen maisemiin, aika lailla niille kohdille, missä Laivalinnankatu alkaa. Vihjeitä on tullut hivenen ristiin. Siksipä otetaan käsittelyyn viimeksi esitellyn lisäksi kaksi muuta rakennusta. Täydennetään palapeliä niin, että kahden viikon aikana esiteltäisiin valmista ja siirryttäisiin seuraavaan rakennukseen.

Viimeksi esillä oli mökki koivujen katveessa. Kysymyksessä on mitä todennäköisimmin Wahlin ja sittemmin Ahlströmin omistuksessa ollut Harjula, joka on osapuilleen nykyisen Laivalinnankatu 1:n alla. talo tunnettiin pitkäaikaisten asukkaidensa mukaan Kuhlmanin mökkinä ja koko lähitienoo Kuhlmanin kankaan nimellä vielä pitkään sotien jälkeenkin.

Talossa nimittäin asui 55 vuotta konepajaa rautasorvarina palvellut Herman Kuhlman, puolisonsa Hilda ja lapset Evert, Beda, Herman, Teodor, Olga, Vilho, Fanny, Siiri, Eeva ja Irja. Kun vanha pariskunta 1930-luvulla kuoli, asui heidän tyttäriään talossa vielä 1950-luvulle. Sen jälkeen talossa asui vielä konepajan porttivahti Sven Elmgren perheineen. Talo purettiin 1950-luvun lopussa.

Sellainenkin vihje tuli, että tässä talossa olisi asunut konepajalla työskennellyt Aarne Tolvanen puolisonsa Salmen sekä tyttärensä kanssa 1950-luvulle. Tälle ei ole saatu vahvistusta, mutta se on tiedossa, että Laivalinnankadun alle jäi Kuhlmanin mökin naapurissa ollut Tupala, jossa asui konepajalle työnjohtajana pitkän päivätyön tehnyt Taavi Tolvanen puolisonsa Annan sekä lastensa kanssa. Aarne Tolvanen oli Taavi ja Anna Tolvasen poika.

Tupalassa oli kaksi asuntoa. Asuivatko toisessa turkistöitä tehnyt leskirouva Henrika Kauhanen ja hänen poikansa Leo ja Martti? Myös konepajan työkaluosaston päällikkönä toiminut Lauri Väisänen muistetaan Tupalan asukkaana. Ajankohta lienee 1940-luvun loppu. Tupala purettiin Laivalinnankadun alta syksyllä 1959.

Vielä oli yksi mökki, joka sijoittuu Laivalinnankatu 2:n ja Relanderinkadun väliin ja purettiin kevättalvella 1961 oli Vaasaksi kutsuttu Maria Hägglundin mökki, joka oli aluksi hänen äitinsä, ompelijana toimineen Anna-Liisa Hägglundin omistuksessa. Maria Hägglund piti mökissä maitokauppaa. Maitoa tuli myyntiin muun muassa junalla Kolmalta Iskaniuksen talosta.

1926 rakennus siirtyi Ahlströmin omistukseen. Ketkä olivat asukkaat Hägglundien jälkeen?

Täydentämistä riittää. Vihjeitä otetaan vastaan, ja toivon mukaan täydennykset saataisiin kahden viikon sisällä.

Antti Aho

Tietoja ottavat vastaan tutkija Hilkka Lehtimaa, Varkauden Museo Wredenkatu 5, 78200 Varkaus, puh. 044 743 6453 tai sähköpostitse hilkka.lehtimaa@ varkaus.fi sekä toimituspäällikkö Antti Aho, Warkauden Lehti Pirnankatu 4, 78200 Varkaus, puh (017) 7783 639 tai sähköpostitse antti.aho@ warkaudenlehti.fi