perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Rendel Wears Prada

Edellisestä blogistani on vierähtänyt tovi aikaa. Olevinaan ollut kiire, sanoi saamaton. Tätä kirjottaessa sivuja alkoikin sitten syntymään kuin Sössöllä juttuja saunan laiteilla. Päätinkin jakaa ne useampaan blogiin, joten saadaan pysymään julkaisutahti mukavampana.

Palataan takaisin Rendelin maailmaan, kertomalla mitä tapahtui kun elokuvan teaseri julkaistiin joulukuussa 2014.

Eräs joulukuinen perjantai on painunut syvälle selkäytimeeni ja tuskin tulen sitä päivää helpolla unohtamaan. Perjantaina 12. joulukuuta julkaistiin Rendel -elokuvan ensimmäinen Teaser Traileri, johon tietyllä tavalla kulminoitui keväällä aloitettu työmme Rendelin parissa.

En muista että minulla olisi koskaan ollut yhtä alaston olo kuin sen viikonlopun aikana. Yli 16 vuotta kestäneen työurani aikana olen aina enemmän tai vähemmän ollut varma siitä mitä teen, tiedostanut että kenelle työni olen tehnyt ja ketä niiden tulee puhutella. Tavallaan nuo asiat olivat tässäkin tapauksessa tiedossa, mutta huomasin ensimmäistä kertaa olevani täysin tietämätön että millaisen vastaanoton tämä kyseinen tekele tulee osakseen saamaan. Liekkö oli kyseessä epäonnistumisen pelko, ruokittuna sillä tosiasialla että tämä on ensimmäisen näyte siitä mitä vuonna 2016 tulossa. Tai sitten kyseessä oli vain terve jännitys, joka näin ison asian äärellä tuntui hieman vaikeasti hallittavalta.

Rendel_teaser_JA_11

Suurin pelko ei missään nimessä ollut negatiivinen palaute, vaan se että jos palautetta ei tule ollenkaan. Entä jos se ei aiheuta keskustelua, koska se on niin puhuttelematonta ja tasapaksua paskaa etteivät ihmiset edes viitsi vaivautua sitä kommentoimaan. Entä jos se on vain yksinkertaisesti huono, entä jos, entä jos, entä jos….

Viestejä vaihdeltiin tuotantoporukan kanssa vielä myöhään edellisenä iltana ja huomasinkin olevani ainoa joka oli asiasta millään muotoa huolissaan. Päätin liittyä siihen joukkoon, tai ainakin yrittää.

”Tietoinen riski”

Teaserin kanssa otettiinkin tietoinen riski, kun päätimme tehdä RÄTÄ-TÄ-TÄ-BOOM BOOM pätkän sijasta valmiin kohtauksen, jossa kolmen minuutin aikana esiteltäisiin hahmot ja pieni pala tarinaa elokuvan keskivaiheilta, joka toivottavasti herättäisi katsojalle kysymyksiä juuri sopivasti. Olin tästä päätöksestä täysin varma, aina julkaisun edelliseen iltaan saakka. Vaikka olin siihen mennessä saanut siitä vain hyvää palautetta, niin silti huomasin alituisesti pyörtäväni ajatusta pitkästä kerronnasta. Laskeskelin päässäni tunteja, että vieläkö ehtisin raapaista siitä pari minuuttia pois, laittaa vähän mäiskettä ja helskettä joilla näytettäisiin vain joitain rikkonaisia sekunteja varsinaisesta tuotoksesta…

… mutta ei, kyllä me edetään tällä – tälläinen me siitä haluttiin tehdä.

Teaser_screenshot10
Rami Rusinen näyttelee elokuvassa ”Rotikkaa”, joka on VALA-järjestössä työskentelevä nilkki.

Suurin suomalainen elokuviin erikoistunut Episodi-lehti julkaisi teasirimme ensimmäisenä, sitä seurasi paikalliset lehdet, radiot ja muutama kansainvälinen supersankari-genreä seuraava verkkolehti. Viikonloppuna mukaan liittyi myös Iltalehden IL-TV. Katselukertoja ja palautetta alkoikin vyörymään suunnasta sun toisesta. Ensimmäiset kommentit jotka tulivat olivat selkeästi kannustavia ja jopa imartelevia ja vasta muutaman tunnin kuluttua aloimme saamaan kritiikkiä sekä myös negatiivistä palautetta.


Rendel takes what I like to call the Devil Wears Prada approach to the trailer, in that it simply shows a short clip directly from the film, as opposed to slicing up a heavily edited montage from disparate scenes. You can get a real tangible impression of the film from trailers like this, and Rendel goes heavy on the sense of pervasive darkness—literally.” -The Dissolve-

This is a superb concept!, it reminds me of comics/pulp novels like Batman, the Punisher, Watchmen, and the Shadow. Which I have a long and very fond connection with more darker characters which is why I write more mature themes for my comics.” -Moviepilot Creators”


Pääosin negatiivisinkin kritiikki oli kehittävää ja aiheellista josta otimme opiksemme. Trollaajat suodatimme pois niin hyvin kuin osasimme. Naureskellaan niille sitten joskus vuosien päästä, nyt ne vielä saattaisi päästä ihon alle sotkemaan ajatuksiamme tämän elokuvan tekemisestä.

”ei helvetti tää on onnettoman näkönen !! XXDD ja KYLLÄ tekisin itse paljon paremman ! :D” – Sarjassamme rakentava palaute tulevalta suomalaiselta elokuvalupaukselta

Alan medioista pelkäsin eniten Dome.fi verkkolehden näkökantaa teaseriin. Lehti tunnetaan vähintään lennokkaista ja säästelemättömistä kommenteistaan. Saatoin lirauttaa teelusikallisen vasempaan lahkeeseeni kun luin juttua kirjain kerrallaan. Luettuani artikkelin – tajusin lirautukseni täysin turhaksi. Kommentista saattaa tuoksua pieni ironian sävel, mutta päätin sivuttaa sen.

”Dome.fi:ssa lopputulosta odotetaan mielenkiinnolla.” -Dome.fi-

Viikonlopun aikana Rendel teaser keräsi yli 160 000 näyttökertaa (Youtube, Facebook, Vimeo ja IL-TV). Kokonaiskattavuus Rendelin ympärillä paisui miljooniksi ihmisiksi seuraavan viikon aikana. Pelkkä Facebook tavoitti 7 vuorokaudessa 680 000 ihmistä ympäri maailmaa. Uskoisin että voidaan jo puhua genre-viraalista, jonka lippua Rendel ylpeänä kantoi ja kantaa edelleen. Tuntuu aika uskomattomalta että Varkauden Könönpellossa ruutupaperille rustattu hahmo, oli hetken aikaa maailmalla kenties seuratuin suomalainen ”hahmo”.

Teaserin jälkeen on tapahtumat uskomattoman paljon, käsittämättömän hienoja asioita tuotantomme näkokulmasta. Pureudutaan niihin seuraavalla kerralla.

To Varkaus with lööööve from Mikkeli

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *