perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Kannattaako muovia kierrättää?

Työkavereiden kanssa pohdimme eräänä päivänä, kannattaako kotitalouksien kierrättää muovia. Mitä hyötyä siitä ja onko siitä itse asiassa hyötyä ollenkaan. Muovin kierrätyksen yhteydessä ohjeistetaan, että muovipakkaukset tulisi huuhtaista viileällä vedellä ennen kierrätykseen viemistä. Kovin likaiset muovipakkaukset suositellaan laitettavaksi sekajätteeseen. Miksi muovipakkauksia kehotetaan huuhtelemaan viileällä vedellä? Vastaus piilee veden lämmittämisen viemässä energiassa ja sitä kautta syntyvässä kasvihuonekaasupäästössä. Kierrätyksestä syntyvä ympäristö- ja ilmastohyöty nollaantuu pestäessä muovipakkauksia lämpimällä vedellä. Veden lämmittäminen nimittäin vaatii energiaa ja energiankulutuksesta syntyy päästöjä.

Muovijätettä syntyy kotitalouksissa hirmuiset määrät. Karkeasti sanottuna, jos omaa roska-astiaa tuijottaa, muovipakkausten osuus sekajätteestä on ainakin puolet. Jos viitsin lajitella muovit erikseen ja käydä kippaamassa ne Prisman tai CM:n muovinkeräyspisteeseen, säästän sekajäteastian tyhjennysvälissä.

Onko muuten järkeä raahata muoveja kauppareissulla mukanaan? Välillä pussit ja nyssäkät unohtuvat pitkäksikin aikaa auton takakonttiin tai pyörivät takapenkkiläisten jaloissa. Ärsyttävää! Muovi palaa mukavasti Riikinvoiman ekovoimalaitoksessa tuottaen lämpöä ja sähköä varkautelaisille. Miksi siis vaivautua? Olen perustellut kotona muille perheenjäsenille sekä työtovereilleni muovin erilliskeräämistä ympäristönäkökohdilla. Muovin polttaminen energiaksi tuottaa samat kasvihuonekaasut kuin öljyn käyttäminen bensiininä tai dieselinä autoissa. Jos kannamme murhetta ilmastonmuutoksesta, suosittelen muovien lajittelua ja viemistä lajittelupisteelle kauppareissun yhteydessä. Muovien huuhtelu ja kuljettaminen hyödynnettäväksi aiheuttavat kasvihuonekaasuja, mutta jos muoveja ei kotona pestä LÄMPIMÄLLÄ vedellä, päästömäärä on pienempi kuin polttaessa muovit Riikinvoimalla.

Muovin uusiokäyttö on mahdollista ja muovia pystytään hyödyntämään uudelleen ja uudelleen ilman, että sen ominaisuudet kärsivät. Kotitalouksien muovia keräävä Suomen pakkaskierrätys RINKI Oy toimittaa keräysmuovit Fortumin ekotalouskylään Riihimäelle, missä muovit erotellaan, murskataan, pestään ja granuloidaan. Sieltä muovit ohjataan takaisin muoviteollisuuteen raaka-aineeksi, korvaamaan neitseellistä raaka-ainetta. Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia energiasta, jonka uuden muovin valmistaminen vaatii. Tässä teille syy siihen, miksi kotitalousmuovia kannattaa kierrättää!

Muovin määrä maailmassa ei tule pienenemään tulevaisuudessa, päinvastoin. Kulutuksen kasvaessa myös muovintuotanto lisääntyy samoin kuin muovijätteenmäärä. Tärkein teko kuluttajalle on tällöin välttää turhaa pakkausmuovin määrää. Kertakäyttöiset muovipussit, tavaroiden turha pakkaaminen tulisi lopettaa. Ottakaa käyttöön kankaiset kauppakassit ja käyttäkää hedelmäpussit uudelleen. Katsokaa myös muovipakkauksen materiaalimerkintä ennen kuin laitatte sen erilliskeräykseen. Erilliskerättäväksi muoviksi ei käy PVC –muovi. PVC:n muovin tunnistat merkistä, jossa kolmion sisällä on numero 3. PVC- muovi kuuluu aina sekajätteeseen.

Ja eikun pelastamaan maailmaa J

Kommentit

 • Pasi Savolainen

  Todella tärkeää ja hyödyllistä tietoa Laura.
  Milloin Cittariin tai Prismaan jätetty muovi päättyy poltettavaksi Riikinvoimalle ja missä tapauksessa uusiokäyttöön Riihimäelle?
  Entä tuon PVC muovin kielto, onko siitä mainittu kierrätyspisteissä?
  Jostakin syystä muovin kierrätys ja sen opastus on hämmentänyt meitä kuluttajia sekä tiedon löytäminen on toistaiseksi ollut melkein mahdotonta joten tiedottamista on syytä tehdä.

  • Laura Leppänen

   Rinki Oy:n muovinerilliskeräyspisteistä muovi kulkeutuu aina Riihimäelle. Erilliskerätty muovi ei päädy Riikinvoimalle poltettavaksi. Rinki OY vastaa kotitalouksien muovipakkausten keräämisestä tuottajayhteisöjen puolesta. Kierrätyspisteissä on Rinki Oy:n opaste muovinlajittelusta ja keräämisestä. Keski-Savon jätehuollon sivuilta löytyy Varkautta koskevat lajitteluohjeet. Jos muovipakkaus epäilyttää eikä ole varma mihin se kuuluu, silloin kannattaa se laittaa sekajätteeseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *