perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Yhtiöön joka tapauksessa

(Kuva: Juha Leskinen)

Varkauden kaupunki on lähdössä mukaan työterveyshuollon yhtiöittämishankkeeseen, jossa ovat mukana myös Kuopio, Siilinjärvi ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Yhtiöittämiseen kaupunkia ajaa lainsäädäntö. Kilpailluilla markkinoilla toimivat kunnalliset työterveyspalvelut on yhtiöitettävä. Toisena vaihtoehtona on vetäytyä markkinoilta.

Yhtiöittämisvaihtoehdon jääminen ainoaksi ratkaisumalliksi on ollut tiedossa jo pitkään. Pohjois-Savon sote-työryhmä on esittänyt maakuntaan muodostettavaa työterveysyhtiötä jo vuosi sitten. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että yhtiö lyödään kasaan ensi syksynä. Varkauden kaupunginhallitus käsittelee yhtiöittämisasiaa maanantaina.

Työterveyspalveluiden yhtiöittämisestä käytiin Varkaudessa kovaa keskustelua kaksi vuotta sitten. Kaupungin omistama Soisalon Työterveys tarjosi tuolloin palveluitaan ympäri maakuntaa. Yhtiöittämispakko oli tiedossa, mutta kaupunki viivytteli niin kauan, että ainoaksi vaihtoehdoksi jäi nivoa työterveyspalvelut osaksi omaa sote-organisaatiota, missä ne ovat toimineet vaihtelevalla menestyksellä. Liikelaitoksen väki esitti vahvana vaihtoehtona kunnallista osakeyhtiötä jo tuossa vaiheessa. Samaa mieltä oli osa poliitikoista. T

Työntekijöiden mielipiteet eivät painaneet kunnallisessa päätöksenteossa. Keskustelua ei käyty, eikä kuntalaisten äänen sallittu tulla esiin. Naapurikuntien näkemyksiä ei kuultu eikä otettu huomioon yritysvaikutuksia. Soisalon Työterveys tarjosi hyvät työterveyspalvelut monille alueen yrityksille. Kun toiminta päätettiin ajaa alas, joutuivat yritykset etsimään palvelunsa muualta.

Nyt ollaan taas uudessa tilanteessa. Uusi yhtiö merkitsee toivon mukaan pistettä Varkauden kaupungin omituiselle työterveyspallottelulle.

Kommentit

  • Takapuoli_edelläkö

    Siis kuinka? Maakuntauudistus vie Varkauden verotuloista yli puolet, 21%-12%=9% !
    Tuolla prosentilla katetaan Navitas, uusi yhtiö, akkutehdas, koulut ..
    Eikö SOTE kannattaisi jättää valtiolle, kun rahatkin siihen annetaan?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *