perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Veteraanit saivat villasukkansa

Erkki Kinnunen on jo saanut sukkansa, Raija Hänninen ojentaa sukkia Veikko Kolarille. Olavi Kauhanen ja Niilo Huovinen odottavat vuoroaan. Sukkia jakamassa myös Ritva Eronen. (Kuva: Sirpa Ylönen)

– Nämä lämmittää jalkoja ja sydäntä, sotaveteraani Olavi Kauhanen sanoo.

– Kyllä näistä saa lämpimän mielen. Tulivat hyvään aikaan pakkasille, Niilo Huovinen toteaa.

Huovisella on kädessään juuri saadut villasukat. Ne on neulottu Varkauden adventtiseurakunnan käsityöpiiri. Piirissä on neulottu melkein 300 paria sukkia, jotka kaikki jaetaan sotaveteraaneille.

Torstaina järjestettyyn viralliseen luovutustilaisuuteen pääsi paikalle neljä varkautelaista veteraania, Kauhasen ja Huovisen lisäksi Veikko Kolari ja Erkki Kinnunen.

Varkaudessa veteraaneja on elossa reilut 80. Varkauden Sotaveteraanit ry:n sihteeri Veijo Glumerus kertoo, että sukat viedään perille niillekin veteraaneille, jotka eivät päässeet niitä vastaanottamaan.

– Muun muassa Kyyhkylään viedään sukat kaikille varkautelaisveteraaneille. Yksi veteraani on jalka-amputoitu, hän saa kintaat, Glumerus kertoo.

Varkaudessa puikot alkoivat heilua lokakuussa. Adventtiseurakunnan käsityöpiiri vastasi Facebookissa levinneeseen haasteeseen neuloa Suomi 100 -juhlavuosivillasukat.

Langat sukkiin tulivat lahjoituksina varkautelaisista marketeista ja muistakin liikkeistä, yksityisiltä ihmisiltä sekä osin myös neulojilta itseltään. Lahjoituskeriä tuli kaikkiaan 95 kappaletta.

– Piirin neulojien lisäksi oli myös ulkopuolisia, jotka toimittivat meille sukkia, Raija Hänninen kertoo.

Neuloja tekivät sukkia paitsi käsillään myös sydämellään.

– Isä oli sotaveteraani ja eno kaatui sodassa. Heitä ajatellen neuloin, Raili Tirkkonen kertoo.

Sukat jaetaan kaikille Suomen veteraaneille, joilla on rintamatunnus. Myös tunnuksen saaneet lotat saavat sukat.

Sukkien jakaminen veteraaneille aloitettiin Kuusamosta joulukuun viimeisenä päivänä. Kaikki vielä elossa olevat veteraanit ovat saaneet sukkansa tai kintaansa itsenäisyyspäivään mennessä.

Sukkakampanjan aloitti Jaana Willman, joka perusti viime vuoden kesäkuussa Facebook-ryhmän ”Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta”. Hanke kuuluu Suomen juhlavuoden tapahtumiin. Kaikki sukat on saman mallin mukaan tehtyjä ja väritykseltään yhtenäisiä.

Sukkia myös vauvoilleVarkauden Eläkkeensaajien käsityöryhmä on kutonut myös sukkia. Neulojat ovat tehneet sata sukkaparia vastasyntyneille.

Myös kaikille tänä vuonna syntyville vauvoille kudottavat sukat on Suomi 100 juhlavuoden tapahtumia.

– On mukava olla mukana tällaisessa, Airi Onjukka sanoo.

Kutojat lahjoittavat sukat maanantaina Kysin synnytysosastolle, missä ne jaetaan vauvoille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *