perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Tuulipuiston äänet rasittavat asukkaita

Tetrituulen kolmen myllyn kohina ärsyttää lähiseudun asukkaita. Ilmatar Windpower Oyj tuntee ongelman. (Kuva: Antti Aho)

Saahkarlahden tuulipuiston kolme voimalaa näkyvät kirkkaalla säällä kauas. Utuisemmalla kelillä tuulimyllyt ovat usvan peitossa, mutta niiden kohina kuuluu Saahkarlahden ja Sarkamäen rajamailla.

– Meteli on ollut todellakin yllätys, toteaa Elina Thil, jonka kotipaikka sijaitsee Saahkarlahdessa linnuntietä 800 metrin päässä tuulipuistosta.

– Melumallinnuksessa ilmenneet äänihaita olivat ihan erilaisia kuin todellisuudessa. Suojaetäisyyden pitäisi olla puolet pitempi.

Thilin mukaan ääni on jatkuvaa, ja se kuuluu myös asunnon sisällä.

– Tarkoitus on pyytää melumittaukset. Kurjaa tässä vaiheessa, kun myllyt ovat jo pyörimässä.

Saahkarlahdessa vajaan kahden kilometrin päässä tuulipuistosta asuva Kati Pukki sanoo havahtuneensa myllyjen ääneen marraskuussa, kun ne alkoivat koeajovaiheen jälkeen pyöriä täydellä teholla.

– Ihmettelin, mikä ihme meillä hurisee. Onko läppäri jäänyt päälle? Seuraavana päivänä pihalla tajusin, mistä ääni kuuluu.

Pukin mukaan pahinta melu on länsituulella, eikä tuulipuiston ja kotipaikan välissä oleva sankka kuusimetsä sitä vaimenna.

– Joulukuussa oli 15 melupäivää, ja kolmena päivänä melu oli todella voimakasta.

Pukki sanoo tuulipuiston tuottamien äänien aiheuttavan korvien tinnitusta.

– Hevoset reagoivat meluun vielä voimakkaammin kuin ihmiset. Meillä ravurit ovat tottuneet autojen ja traktoreiden ääniin, mutta tämä ääni on jatkuvaa.

Tuulipuiston lounaispuolella Sarkamäessä asuva Ari Kärkkäinen sanoo sääolosuhteiden vaikuttavan tuulivoimaloiden tuottamiin ääniin.

– Meillä ne eivät kuulu sisälle, mutta voisi kuvitella ettei kesällä enää ikkuna auki nukuta.

Kärkkäinen sanoo varautuneensa mahdolliseen meluhaittaan jo ennen voimalan rakentamista. Hän teki valituksen hallinto-oikeuteen jo tuulipuiston kaavoitusvaiheessa, muttei saanut valituslupaa koska ei ole voimalan rajanaapuri.

– Melu ei tunne rajoja, hän huomauttaa.

– Meille vielä vakuutettiin, ettei meluongelmaa tule, jos voimalat on rakennettu oikein.

Kärkkäisen mukaan meluongelma on selvä juttu.

– Mahdollisiin terveyshaittoihin en ota kantaa, kun siihen eivät pysty asiantuntijatkaan.

Tetrituulen voimaloiden takana olevan Ilmatar Leppävirta Oy:n emoyhtiön llmatar Windpower Oyj:n rakennuttamisjohtaja Mikko Toivanen on ollut asukkaiden kanssa tekemisissä meluongelma-asioissa.

– Jos häiriöitä tulee, niin asia tutkitaan. Meidän puoleltamme asia on ok, hän vakuuttaa.

Virallinen valitustie kulkee Leppävirran kunnan kautta. Toivasen mukaan melun suhteen asetetut ohjearvot eivät ylity, mikäli laitteisto toimii valmistajan vakuuttamalla tavalla.

– Tämä teoreettinen mahdollisuus pitää ainakin sulkea pois.

Toivasen mukaan tuulipuisto tuo tullessaan uuden elementin alueen äänimaailmaan,

– Konehuoneen kääntämisestä kuuluu kirskuntaa. Kun voimala on toiminnassa, kuuluu humahdus kun virtaus irtoaa lavasta, hän toteaa.

– Siitä, kun joku asia kuuluu on vielä pitkä matka siihen, että se ylittää ohjearvot. Meillä on oikeus tuottaa ääntä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *