lauantai 24.3.2018
Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

Tarvetta uudistuksille

Varkaudessa harkitaan ilmaisia bussikyytejä koululaisille. Uudistukset ovat tarpeen, sillä matkustajamäärä pienenee vuosi vuodelta. (Kuva: Merja Männikkö)

Varkaudessa harkitaan ilmaisia bussikyytejä koululaisille ja eläkeläisille arkipäivisin. Suunnitelman mukaan ilmaismatkat ajoitettaisiin aamukymmenestä kahteen iltapäivällä. Koululaiset hyötyisivät siitä käytännössä vain silloin kun koulupäivä päättyy kahdeltatoista tai yhdeltä. Eläkeläismatkustajien määrä varmasti kasvaisi.

Ajatus ilmaismatkoista sisältyy Keski-Savon joukkoliikenteen hankintasuunnitelmaan, joka kattaa Varkauden ja Pieksämäen paikallisliikenteen, seudun kuntien välisen liikenteen, palveluliikenteen sekä Joroinen–Varkaus -lähiliikenteen. Samassa suunnitelmassa Varkauden paikallisliikennettä esitetään laajennettavaksi kouluvuoden aikana arkipäivisin niin, että vuoroja olisi enemmän myös iltaisin. Laajennus esitetään hankittavaksi optiona, josta voidaan luopua jos matkustajamäärät jäävät vähäisiksi.

Muutokset merkitsisivät toteutuessaan noin 90 000 euron panostusta Varkauden kaupungilta. Pieksämäellä koululaisten ilmaisvuoroista on saatu hyviä kokemuksia. Käytäntöä kokeiltiin Varkaudessakin neljännesvuosisata sitten, mutta tuoreemmat kokemukset puuttuvat.

Suurin osa bussivuoroista perustuu koululaisliikenteeseen. Muuttuvat tarpeet muokkaavat reittejä uusiksi. Kokonaan uusi reitti Kuvansista Häyrilän kautta Varkauteen on kokeilu, joka voi osoittautua toimivaksi ratkaisuksi.

Kaupunkilaisten joukkoliikennetoiveita on kartoitettu useaan otteeseen. Sellaisia ideoita, jotka olisivat kääntäneet joukkoliikenteen suosion suuntaa, ei ole noussut esiin. Matkustajamäärät ovat huvenneet takavuosista. Matkustajien väheneminen on synnyttänyt kierteen, jonka katkaiseminen on hankalaa. Vuoroja on lakkautettu matkustajien puutteessa, ja tämä on ohjannut kaupunkilaisia käyttämään entistä enemmän muita kulkuneuvoja. Suurimmalla osalla varkautelaistalouksista on oma auto, jota käytetään joka tapauksessa. Työmatkaliikennekulttuuria ei Varkauteen ole päässyt syntymään, mikä johtuu paikkakunnan pienuudesta ja myös suhteellisen lyhyistä välimatkoista.

Palvelutaksit ovat varsinkin varttuneempien suosiossa. Pali-liikenteen kehittämistä onkin syytä tutkia vaihtoehtona, joka vastaisi aiempaa joustavammin jatkuvasti pieneneviin paikallisiin joukkoliikennetarpeisiin.

Kommentit

  • Artisti maksaa

    Ilmaiset bussimatkat, jotka maksvatkin 90 000 euroa.

    Eikun vaan taas kaikki porukalla kantamaan kaivoon vettä.

    Huomaa kyllä ,että tässä kylässä demarit on vallassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *