lauantai 24.3.2018
Gabriel, Kaapo, Kaapro, Kaappo

Syytä muistella ja puhua

Ensi viikolla Varkaudessa paneudutaan poikkeuksellisen kattavasti sadan vuoden takaisiin ikäviin tapahtumiin, jotka jättivät syvät jälkensä paikkakunnalle. Sisällissota esinäytöksineen, taisteluineen ja jälkiselvittelyineen oli niin karmeaa aikaa, etteivät kaikki haavat ole kokonaan umpeutuneet sadan vuoden jälkeenkään. Jossakin mielessä aihe on yhä arka käsiteltäväksi, eivätkä kaikki puhu siitä mielellään, varsinkaan silloin jos omat esivanhemmat ovat olleet mukana veriteoissa uhreina tai tekijöinä.

Suomi itsenäistyi sisäisesti hankalassa tilanteessa. Varkaudessa tilanne oli räjähdysherkkä. Tehdaspaikkakuntaa rakennettiin kovasti. Väkeä virtasi muualta töihin Varkauteen ja nopea väestönkasvu synnytti kaikenlaisia lieveilmiöitä. Sosiaalisten ongelmien ratkaisu oli vaikeaa ja jopa mahdotonta, kun Varkauden tehdasyhdyskunta muodostui Leppävirran ja Joroisten reunamaista.

Ruokapula ja tehtaan suuret irtisanomiset muun muassa ensimmäisen maailmansodan aiheuttamien suhdannevaihteluiden vuoksi nostattivat työläisten kapinahenkeä. Kun tilanne alkoi tammikuussa johtaa kohti sotaa, vaati punainen terrori uhrinsa.

Valkoisten valloitettua Varkauden pääsi kostohenki valloilleen. Huruslahden arpajaisista tuli myyttinen käsite. Moni, jolla ei ollut veritöihin osaa eikä arpaa, pääsi hengestään.

Sadan vuoden jälkeen on tarkastelun paikka. Suomi on noussut monella mittarilla maailman johtavien kansakuntien joukkoon, vaikka sata vuotta sitten sodittiin veli veljeä vastaan.

Sisällissodan mahdollisimman totuudenmukainen, asenteellisesti ja poliittisesti värittymätön käsittely on tärkeää. Syyllisyys esipolvien teoista on turhaa, vaan asiaa on katsottava avoimesti. Vuosi 1918 on osa meidän yhteistä historiaamme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *