tiistai 20.2.2018
Heli, Heljä, Helinä, Hely

Sotekiemurat ja valinnanvapaus

Viime aikoina sote- ja maakuntauudistus on ollut kaikkien puheissa. On valtavasti kysymyksiä, epäilyksiä, huolta, mutta myös näkemyksiä siitä, että uudistus on välttämätön ja toteutuessaan mahdollisuus meille, jotta väestöltään vanhenevassa Suomessa voidaan taata palvelut tulevaisuudessa.

Itse ajattelen, etten tiedä soteuudistuksesta juuri mitään. Pitäisi varmasti olla jonkinlaiset ennustajan lahjat, jotta pystyisi tekemään oikeita päätöksiä aikana jolloin täyttä varmuutta tulevasta ei tunnu kenelläkään olevan. Huolestuttavaa mielestäni tässä prosessissa on se, että osa kuntien toimijoista ovat ottaneet lykkääntymisten ja epätietoisuuden vallitessa asenteen, että nyt ei tarvitse tehdä mitään, kun ei uudistuksesta kuitenkaan mitään tule. Mietin vaan, että eikö jokaisen toimijan niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella tulisi jatkuvasti arvioida toimintaansa ja kehittää toimintamalleja entistä paremmiksi? Oli malli millä toimitaan tulevaisuudessa sitten mikä tahansa, olisi kaikkien etu että palveluita kehitetään toimivimmiksi, kuntalaisia paremmin palveleviksi.

Uudistuksessa tärkeintä tulee olla palvelutuotannon, ei hallinnon uudistaminen. Uudistuksessa palveluiden tuotanto jakautuu usealle tuottajalle. Jatkossa palveluita tuottavat niin julkiset, yksityiset kuin kolmannen sektorin toimijat. Näin yhä useammat pääsevät pois jonoista ja tarvitsemaansa hoitoon. Myös lähipalveluja voidaan varmistaa. Kuulostaa hyvältä ja kannatettavalta tavoitteelta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden laajentamista kokeillaan palvelusetelikokeiluissa ja valinnanvapauspiloteissa. Pohjois-Savossa, Ylä-Savossa on käynnissä valinnanvapauskokeilu. Kokeilu laajentuu maakunnalliseksi ja mukaan kokeiluun on lähdössä useat kunnat.

Varkaudessa tehtiin päätös, ettei kokeilussa olla mukana tässä vaiheessa. Maakunnallisen yhteistyön näkökulmasta olisi mielestäni ollut tärkeää osoittaa myös Varkaudesta kiinnostusta kokeiluihin. Jos ollaan sitä mieltä, että olemme onnistuneet kehittämään perusterveydenhuoltoamme hyvään suuntaan ja siksi emme tarvitse lähteä mukaan kokeiluihin, tulee ainakin itselleni mieleen, että emmekö voisi olla kokeiluissa mukana ja viedä toimivia, kehitettyjä mallejamme esimerkeiksi toisille kunnille.

Onnistunut valinnanvapaus tuo mukanaan paljon hyvää kuntalaisille. Valinnanvapauden myötä palveluiden saatavuus ja laatu paranevat. Saatavuuden ja laadun paraneminen puolestaan kaventavat väestön terveys- ja hyvinvointieroja. Tämän osoittavat myös kokemukset Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Valinnanvapaus mahdollistaa, että ihmiset voivat itse päättää, kenen tuottamia palveluita käyttävät. Kilpailu taas kirittää palveluiden tuottajia entistä parempaan laatuun. Terveestä kilpailusta palveluiden laadussa hyötyvät varmasti kaikki palveluiden käyttäjät, me suomalaiset.

Satavuotiaan Suomen uudistumista mielenkiinnolla seuraten, muistetaan juhlia itsenäisyyttämme asiaankuuluvalla juhlallisuudella.

Kommentit

  • Artisti maksaa

    ”Onnistunut valinnanvapaus tuo mukanaan paljon hyvää kuntalaisille.”

    Ja takuuvarmasti vielä enemmän hyvää terveyspalvelujen tarjoajille…. 😉

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *