perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Sopisivatko musiikkihynttyyt yhteen?

Joroisten Musiikkipäivien jatko oli pahasti vaakalaudalla 1990-luvun alussa. Vuonna 1991 taiteellinen johtaja Gustaf Djupsjöbacka ja toiminnanjohtaja Martina Rautanen luopuivat hommistaan erinäisen kuohunnan seurauksena. Musapäivien hallituksen silloinen puheenjohtaja Vesa Hiltunen löysi molemmat tehtävät yllättäen sylistään.

Musapäivät kulkivat näin aina vuoteen 1997 asti. Silloin hommat taas jakautuivat: taiteellisena johtajana aloitti Ilmo Ranta ja toiminnanjohtajana Eila Lyytinen.

Musiikkipäivät ei varmasti ole ainoa tapatuma, jonka pitkästä historiasta löytyy kausia, jolloin homma on pysynyt pystyssä vain paikallisten tekijöiden suunnattomalla sitkeydellä ja uhrautuvaisuudella.

Toki Vesa Hiltusen tukena ja apuna oli joukko innokkaita hallituksen jäseniä ja talkoolaisia, joita ilman homma ei olisi onnistunut.

Hiltunen itse tuumaa, että on oikeastaan hämmästyttävää, miten aina, vuosikymmenestä toiseen on löytynyt ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita antamaan aikaa ja työpanostaan tapahtuman synnyttämiseen.

Niinpä. Joroisten Musiikkipäivät viettää kesällä jo 40-vuotisjuhliaan. Näin siitä huolimatta, että rahapula on ollut oikeastaan krooninen vaiva – kuten monella muullakin vastaavanlaisella tapahtumalla.

Siksi on erityisen mainiota, että nelikymppisiä vietetään hyvissä fiiliksissä. Savonlinnan Oopperajuhlilta tuttu Jan Hultin on kiinnitetty kolmeksi vuodeksi musiikkipäivien tuottajaksi ja taiteelliseksi johtajaksi.

Ammattilaisen käsissä ja rohkeudella musiikkipäivät on puhjennut uuteen kukkaan. Hultin on ajatellut suuresti ja saanut joukot mukaansa.

Viime kesänä isoja massoja laittoivat liikkeelle Waltteri Torikka, Paula Koivuniemi ja Ismo Alanko. Tulevalle kesälle luvassa on Apocalyptica, J. Karjalainen ja Pete Parkkonen.

Musiikkipäivien uniikkeja alkulähteitä ei silti ole unohdettu. Ensi kesänä kamarimusiikki soi peräti kuudessa ainutlaatuisessa yksityiskodissa, Järvikylän, Frugårdin, Joroisniemen, Koskenhovin, Torstilan ja Wehmaan kartanoissa.

Kun Vesa Hiltunen luki läpi ensimmäisen Jan Hultinin suunnitteleman ohjelman viime keväänä, hän laittoi onnittelut menemään musiikkipäivien uudelle vetäjällä. Ohjelmisto näytti sellaiselta, millaisesta 90-luvulla unelmoitiin.

Strategia näyttää myös purevan. Musiikkipäivät pääsi viime kesänä plussan puolelle ja vanhat velat kuitattiin pois.

Myös Varkauden Sampea ja sampanjaa -kaupunkifestareista on ehtinyt jo tulla käsite. Warkauden Nuorkauppakamarin talkootyön voimannäyte on nykyisin Navitas Kehityksen huomassa.

Ensimmäinen kesä oli elinkeinoyhtiölle pettymys ja tuotti taloudellista tappiota. Suurin syyllinen tähän oli todennäköisesti erittäin kolea ja sateinen sää.

Joroisten Musiikkipäivät on lähentynyt viime vuosina erityisesti Juvaa ja Rantasalmea. Varkaus on jäänyt hieman sivuun, eivätkä Varkaudessa aikoinaan järjestetyt klassiset konsertit isoa sukseeta saaneet.

Olisiko nyt otollinen aika tiivistää yhteistyötä ja yrittää uudelta pohjalta? On aika vaikea kuvitella, etteikö vaikkapa Apocalyptican konsertti toimisi ihan yhtä hyvin varkautelaisessa kuin joroislaisessakin teollisuushallissa.

Navitas Kehityksen toimitusjohtaja Jouko Laitinen on valittu musiikkipäivien hallitukseen, ja se sinällään antaa hyvät mahdollisuudet keskusteluun.

Varkauden alue tarvitsee vahvat kesätapahtumat. Uusia on turha lähteä keksimään, kun vanhoissa on elinvoimaa ja tunnettuja brändejä. Voisi kuitenkin olla korkea aika lyödä hynttyitä yhteen ja miettiä sellaisia kokonaisuuksia, jotka ovat ammattilaisten vetämiä eivätkä kumarra kuntarajoja.

Kommentit

  • Ei näin

    Älkää nyt päästäkö tappiota tekevää muovituoppi-festaria pilaamaan Joroisten hienoa kulttuuritarjontaa. Selvitelkööt omat sotkunsa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *