keskiviikko 24.1.2018
Senja

Persoona saa näkyä kaupassa ja kauppiaassa

Riikka Boman-Kankkunen ja Juha Kankkunen ovat sitä mieltä, että kauppiaan on uskallettava laittaa persoonansa peliin asiakkaita palvellessaan. (Kuva: Juha Leskinen)

Siwa-lähikaupat vaihtuivat vuoden 2016 aikana K-marketeiksi, ja tänä vuonna Varkauden kolme K-marketia muuttuvat asteittain kauppiasvetoisiksi.

Ensimmäisenä Varkauden uusien K-kauppiaiden Riikka Boman-Kankkusen ja Juha Kankkusen vastuulle siirtyi tammikuussa Kyllikinkadun kauppa Käpykankaalla. Kesäkuussa he aloittivat kauppiaina Könönpellon Atolantien K-marketissa, ja marraskuun 27. päivänä heistä tulee myös Könönpellon Kurolantien K-marketin kauppiaita.

– Opettelua tämä on vielä ollut, joka päivä tulee jotain uutta vastaan. Onneksi meillä on osaava henkilökunta, niin ei tarvitse itse olla 24/7 paikalla, Boman-Kankkunen sanoo.

Sen tuoreet kauppiaat ovat jo huomanneet, että Käpykankaan ja Könönpellon kaupat ovat erilaisia luonteeltaan.

– Ne ovat oma maailmansa kumpikin. Kyllikinkadun lähellä on työpaikkoja, sieltä haetaan paljon lounasruokaa, tehdään täydennysostoksia, ja uusia tuotteita kokeillaan rohkeasti. Atolantien kauppa taas nojaa enemmän asukkaisiin, ja sieltä halutaan enemmän tuttua ja turvallista, Boman-Kankkunen kuvailee.

Asiakaskunnan mieltymykset näkyvät tuotevalikoimassa. Asiakkaiden tarpeisiin reagoiminen on myös pienen kaupan kilpailuvaltti.

– Ollaan joustavia, Juha Kankkunen toteaa.

Uudet kauppiaat kokevat, että lähikauppojen muuttuminen kauppiasvetoisiksi on koettu myönteisenä asiana, ja kiitosta on asiakkailta tullut.

– Tuntuu siltä, että kauppiasta on odotettu, ja ihmiset arvostavat sitä, että me olemme läsnä, Juha Kankkunen sanoo.

– Moni tykkää jutella, ja minun mielestäni se kuuluukin hyvään palveluun, että huomioi jokaisen asiakkaan yksilönä.

Kauppiasparin lisäksi myös työntekijöitä on tarkoitus välillä kierrättää kolmessa myymälässä. Yhteensä niissä on kymmenen työntekijää.

– Kun näkee uutta ympäristöä, voi saada uusia ideoitakin. Ja vaihtelu tekee hyvää.

Pariskunnan keskinäinen työnjako toimii siten, että Riikka vastaa toimistotöistä ja Juha keskittyy enemmän asiakaspalveluun. Näin molemmat pääsevät hyödyntämään vahvuuksiaan.

Mielikuva pienten kauppojen kalleudesta isoihin marketeihin verrattuna joutaisi Kankkusten mielestä jo unholaan. He tietävät asiakkaiden olevan nykyään niin hintatietoisia, että myös lähikaupan hintojen on pakko olla kilpailukykyisiä.

– Moni asiakas on sanonutkin, että pienten kauppojen valikoimat ovat parantuneet ja hinnat tulleet alas, Juha Kankkunen mainitsee.

Perinteisissä ruokakorivertailuissa pikkukaupat häviävät isoille, mutta niissä myös marketien välillä on huomattavia eroja.

Kankkuset asuvat Kuopiossa, jossa nuorin heidän kuudesta lapsestaan vielä opiskelee. Riikka Boman-Kankkunen on työskennellyt kaupan alalla vajaat 20 vuotta. Juha Kankkunen toimi ennen kauppiasuraansa turvallisuusalan tehtävissä. Kuopiossa he toimivat yhdessä kahden R-kioskin kauppiaina reilun viiden vuoden ajan vuoteen 2015 asti.

– Välimatka on sillä tavalla terveellinen, ettei tule hetken mielijohteesta lähdettyä työpaikalle, Juha Kankkunen toteaa työmatkastaan.

Työaikaansa he pyrkivät säätelemään niin, että työn ilo säilyy.

– Ainakin yhden päivän viikossa pyrimme pitämään vapaata. Ja sellainen toive on, että neljännesvuosittain saataisiin viikko lomaa. Silloin matkailemme mieluiten kotimaassa, Lapin hulluus on purrut meitä molempia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *