keskiviikko 24.1.2018
Senja

Pelataan avoimin kortein

(Kuva: Tiina Laine)

Suurin osa varkautelaisista kunnallispoliitikoista on ilmoittanut omat sidonnaisuutensa kaupungin nettisivuilla. Muutamilta lakisääteinen ilmoitus vielä puuttuu. Joroisissa poliitikot ovat ilmoittaneet sidoksensa varkautelaisia tunnollisemmin. Leppävirralla lista on tekeillä, ja se tulee julkisuuteen lähiaikoina.

Kesäkuussa voimaan tullut laki velvoittaa kunnallisia päätöksentekijöitä ja kuntien johtavia viranhaltijoita julkistamaan, missä muualla he vaikuttavat kuntaorganisaation lisäksi. Erityisen tärkeää on ilmoittaa omaan kuntaan liittyvät kytkökset. Näin kuntalaiset näkevät, miten ne mahdollisesti liittyvät päätettävänä oleviin asioihin. Jääviyskysymykset nousevat esiin paremmin kuin ennen.

Suomi on maailman vähiten korruptoituneita maita, mutta jonkinasteista piilokorruptiota on aina ollut olemassa. Jokaisella päättäjällä on omat kytköksensä, ja osa päättäjistä on kautta aikojen käyttänyt pyrkinyt käyttämään poliittisia vaikutusmahdollisuuksiaan esimerkiksi omien tai lähipiirinsä liiketoimien edistämiseen.

Tapa ei ole kadonnut valitettavasti minnekään. Piilokorruption on arveltu jopa yleistyneen.

Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat suomalaisen poliittisen päätöksenteon ohjenuoria. Uusi laki pyrkii avoimuuden lisäämiseen entisestään. Mitä avoimemmin päätökset tehdään, sitä paremmin kansanvalta toimii, ja sitä vahvempi on myös kansalaisten luottamus päätöksentekoon.

Tästä syystä jokaisen poliitikon ja virkamiehen on syytä ottaa sidonnaisuustietojen julkistaminen tosissaan ja pelata avoimin kortein. Tilanne muuttuu äkkiä noloksi, jos eri yhteyksissä paljastuu sellaisia kytköksiä, jotka olisi pitänyt tuoda päivänvaloon. Silloin ei selityksille ole sijaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *