tiistai 20.2.2018
Heli, Heljä, Helinä, Hely

Paperin valmistus päättyi hyvillä mielin

Tähän loppui varkautelainen hienopaperi. Vesa Harmuth nosti nykymuotoisen PK3:n viimeisen rullan koneesta noin varttia vaille yksi perjantaiyönä. (Kuva: Marko Happo)

Lähes 94 vuotta kestänyt paperinvalmistus päättyi Varkaudessa torstain ja perjantain välisenä yönä. Stora Enson Varkauden tehtaiden paperikone 3 pyöräytti viimeisen hienopaperirullansa valmiiksi noin kello 0.45.

Tunnelma tehdashallissa ja tehtaan viimeisen paperikoneen valvomossa on yöllä kuitenkin kaikkea muuta kuin murheellinen. Pieni jännitys paistaa kuitenkin yövuoron paperimiesten rennon huulenheiton alta.

– Kuohuviiniähän täällä pitäisi olla, Kai Pietikäinen letkauttaa.

Heti perjantaiaamuna tehdashallissa alkaa ankara kuhina, kun uusittavan koneen osia aletaan purkaa uuden tieltä.

54-vuotias paperikone 3 saa nyt alkaneen seisokin aikana uuden elämän. Alkujaan sanomalehtipaperin tekoon valmistunut kone muunnetaan tuottamaan aaltopahvin pintakerroksiin käytettävää kartonkia. Pakkausmateriaaleilla on yhtiön arvioissa selvästi kirkkaampi tulevaisuus kuin toimistopaperien hiipuvilla markkinoilla.

– Sanoinkin pojille, että en tullut tänne pysäyttämään konetta, vaan aloittamaan uutta, projekti-insinööri Timo Vänttinen toteaa.

Paperin tekeminen Varkaudessa alkoi itsenäisyyspäivänä 1921, kun ensimmäinen Voith-merkkinen paperikone käynnistyi. Sellutehdas oli startannut pari vuotta aiemmin.

Nyt kartonkikoneeksi muunnettava paperikone 3 valmistui 1961. Se tuotti sanomalehtipaperia, kunnes uudistettiin vuonna 1985 hienopaperin tuotantoon.

Koneeseen on tehty parannuksia sen jälkeenkin. Vuonna 2007 linjaa uudistettiin noin 55 miljoonalla eurolla ja koneen kapasiteettia kasvatettiin yli 90 000 tonnilla, kun Stora Enso päätti keskittää kirjekuoripaperin tuotantoa Veitsiluodosta Varkauteen.

Nyt 7,7 metriä leveän koneen kapasiteetti ottaa lähes samansuuruisen harppauksen noin 390 000 tonniin vuodessa.

Varkaudessa toimi parhaimmillaan neljä paperikonetta sekä hylsykartonkia valmistava yksikkö. Vanhin paperikoneista suljettiin 2006.

Synkin vuosi oli 2010, jolloin pysähtyivät molemmat sanomalehtipaperikoneet, PK2 ja PK4 sekä kuumahierre- ja kierrätyskuitulaitokset. Kierrätyskuitulaitos otetaan nyt jälleen käyttöön.

Kommentit

  • seppo pyörre

    Kyllä se siitä!

  • janne röynä

    ja seuraava menestysluku alkaa….

  • Esko

    Montako uutta työpaikkaa kartonkikone tuo Varkauteen verrattuna PK3:een?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *