perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Merkkejä paremmasta

Asuntokaupan piristyminen osoittaa kuluttajien luottavan tulevaisuuteen. (Kuva: Juha Poutanen)

Asuntokauppaa on tehty alkuvuonna vilkkaammin kuin aikoihin. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton keskiviikkona julkaiseman tilaston mukana käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppa kasvoi yli 6,5 prosenttia viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Erityisesti omakotitalojen kauppa vilkastui edellisvuodesta. Kasvunvaraa onkin, sillä omakotitalokauppa on hiipunut Suomessa pidempään. Kun vuonna 2007 Suomessa vaihtoi omistajaa yhteensä 15 000 omakotitaloa, on vastaava määrä nykyisin 12 000 kieppeissä. Suuremmissa kaupungeissa on omakotitalokauppa ollut kiinteistönvälitysalan heikoin lenkki. Nyt tällä rintamalla on huomattavasti vilkkaampaa kuin vielä vuosi sitten.

Varkaudessa myytiin viime vuonna 56 omakotitaloa. Syystä tai toisesta määrä oli tuntuvasti edellisvuotta pienempi. Alkuvuosi on kuitenkin osoittanut merkkejä paremmasta myös Varkaudessa. Eniten kysyntää on vajaan neljännesmiljoonan hintaisille omakotitaloille. Hintahaitari venyy laajalle, kun halvimmillaan omakotitalon voi saada vajaalla 20 000 eurolla ja kalleimpien myyntihinta on 300 000 euron tuntumassa.

300 000 euroakin on verraten vähän, jos myyntihintoja vertaa suurempiin kaupunkeihin. Varkaudesta voi saada suhteellisen uuden ja hulppean talon edullisesti yleiseen hintatasoon suhteutettuna. Moni pendelöi ja käy esimerkiksi Varkaudesta käsin töissä Kuopiossa, missä asunnot ovat huomattavasti kalliimpia kuin Varkaudessa. Omakotitalo Varkaudesta saattaisi toimia tulomuuttajien houkuttimena. Toimivat lähipalvelut ja luonnonläheisyys ovat tässä mielessä selkeitä etuja.

Asuntokaupassa on myös omat pullonkaulansa, jotka Varkaudessa muodostuvat muuttoliikkeestä, väestön ikääntymisestä ja työttömyydestä. Moni olisi valmis muuttamaan omakotitalostaan keskustaan palveluiden lähelle, kun ikää tulee ja lapset lähtevät maailmalle. Monesti ongelmaksi tulee päästä eroon entisestä asunnosta, kun hintatoiveet eivät kohtaa kysyntää. Ostajalla on vara valita.

Ostajia on joka tapauksessa liikkeellä koko ajan. Parantunut työllisyystilanne varsinkin teollisuudessa on antanut varmuutta ja tulevaisuudenuskoa, mikä puolestaan on rohkaissut monia sijoittamaan asuntoon. Asuntokaupan piristyminen on selkeä merkki paremmasta.

Kommentit

  • Haastava tilanne

    Asunnonkin arvon määrää kysyntä ja tarjonta. Varkauden asuntojen alhaiset myyntihinnat ovat seurausta siitä, että niillä on heikko kysyntä verrattuna tarjontaan.

    Kun asukasluku on laskenut vuosikausia ja laskee lisää koko ajan, niin asuntojen ylitarjonta vain jatkaa kasvuaan. Siksipä käännettä asuntokaupassa ei ole näköpiirissä.

    Pendelöintialueena voiton näyttäisi tällä hetkellä vievän huomattavasti Kuopiota lähempänä sijaitseva Siilinjärvi. Toki myös muista Kuopion lähikunnista on Varkautta lyhyempi matka Kuopioon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *