tiistai 20.2.2018
Heli, Heljä, Helinä, Hely

Lauantaina jyrähtää Popeda

Popeda on Sampi-festareiden lauantain pääesiintyjä. (Kuva: Lars Johnson)

Sampea ja Samppanjaa -festivaalin esiintyminen lauantaina 12. elokuuta päättää Popedan festarikesän. 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän yhtyeen kesä on ollut melkoista hulinaa.

– Juhannuksesta elokuun puoliväliin kierretään, viiden keikan viikkovauhtia. Jossain vaiheessa soitettiin kahtakin keikkaa päivässä, yhtyeen keulahahmo Pate Mustajärvi kertoo puhelimessa.

– Kelit oli mitä oli, vettä tihuutti, mutta muuten on ollut nastaa. Suomen kansa tulee festareille, kun on lippunsa ostanut, vaikka lunta tulisi.

Tamperelaisyhtye Popeda perustettiin marraskuussa 1977. Bändi löi isosti läpi vuonna 1983, jolloin ilmestyi Kaasua… –albumi.

Bändin 20. pitkäsoitto Haista…Popeda ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa.

Popedan hittibiisejä ovat muun muassa Kuuma kesä, Matkalla Alabamaan, Sukset, Kaasua komisario Peppone, Kersantti Karoliina, Tahdotko mut tosiaan, Punaista ja makeaa, Repe ja Lissu sekä Elän itselleni.

Kyllästyttääkö tiettyjen kappaleiden esittäminen ikinä artistia?

– Joskus biisilistaa katsoessa miettii, että ei jumalauta taas näitä. Mutta kun pääsee lavalle ja katsoo yleisön reaktiota, ei enää mieti samalla tavalla, Mustajärvi toteaa.

Tietyt biisit ovat killereitä, ne on pakko esittää, jotta pääsee lavalta pois. Joitain uusia juttuja taas soitetaan jonkin aikaa, ja sitten niiden huomaa vain jääneen pois.

Yleisön joukossa on niin vanhempaa polvea kuin nuortakin väkeä.

– Eturivissä saattaa olla parikymppisiä, joilla on huulisynkka siinä mallissa, että osaavat ulkoa meidän biisit. On aina hienoa, kun herra ja rouva tulevat esittelemään, että tässä on meidän poika tai tyttö, joka on ensimmäistä kertaa klubikeikalla.

Varkaudessa Popeda on nähty vuosien saatossa useita kertoja. Tuuliajolla-kiertueen myötä yhtye vieraili kaupungissa vuosina 1983-1985.

– Mukana oli Juice, Eput, Hassisen Kone… Se oli niitä aikoja, kun oltiin nuoria, sutina oli erilainen silloin, Pate Mustajärvi kertaa.

– En muista, että yhtään huonoa keikkaa oltaisiin Varkaudessa soitettu, hän toteaa.

Tori-Torpan Mustajärvi muistaa legendaarisena paikkana, jossa moni fani näki yhtyeen ensimmäistä kertaa.

– Isäni edesmeni 1980-luvun alussa ja ainakin yhden keikan peruimme sen takia. Torpalla soitimme sen jälkeen ensimmäisen keikan ja yleisö oli kerännyt adressin. Se oli hieno homma.

Nykyisin esiintymispaikkana on ollut Zone, ja tupa on ollut aina täynnä. Varkaudesta löytyy paljon yhtyeen ystäviä, osa pitkänlinjan faneja.

– Meillä on siellä yksi tuttavapariskunta, jonka rottweilerin nimi on Pate. He ovat fanittaneet meitä Tori-Torpan ajoista saakka. Viimeksi Varkaudessa käydessä käytiin kylässä. Terveisiä vaan Patelle, artisti naurahtaa.

Kun festarit on koluttu, yhtye jää ansaitulle kesälomalle.

– Lähdemme rouvan kanssa Lappiin, hiljaisuuteen. Siellä ei varmaan tule ainakaan musiikkia kuunneltua.

Syksymmällä vuorossa on klubikiertue, jonka huipentuu 25. marraskuuta 40-vuotissynttäreihin Hartwall Areenalla.

– Mekin rohkenimme viimein areenaosastolle. Siellä ollaan me ja kymmenentuhatta meidän ystävää. Ymmärtääkseni lippuja on vielä jäljellä, Mustajärvi kertoo.

Onko festarikesän päätöskeikalle Varkauteen sitten luvassa jotain erityistä herkkua? Kysymys saa Mustajärven naurahtamaan.

– Noo, onhan meitä siellä viisi herkkupeppua kun noustaan lavalle.

Tänä kesänä Sampea ja samppanjaa levittäytyy entistä laajemmalle alueelle kaupungintalon taakse.

Sisäänkäynnin paikka vaihtuu: alueelle mennään kaupungintalon ja oikeustalon välistä puiston läpi.

Toista vuotta tapahtuman promoottorina toimiva Vesa Kontiainen kiittelee puistoa nätiksi ja intiimiksi juhlapaikaksi.

– Perjantaina mennään bilevaihde päällä ja kuullaan jalalle sopivaa musiikkia, promoottori kertoo.

Illan aloittavat Finnhittien kuninkaat, eli Danny, Frederik ja Tapani Kansa.

Kuopiolaislähtöinen Super Sonic soittaa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia covereita.

– Super Sonic on tasokas ja laadukas bändi, jota olen käyttänyt monessa paikassa. Se on saanut yleisöltä paljon hyvää palautetta, Kontiainen kertoo.

Illan pääesiintyjä JVG on helsinkiläinen räp-duo, jonka muodostaa kaksikko Jare Brand ja VilleGalle. Tunnettuja biisejä ovat muun muassa Häissä, Paluu tulevaisuuteen, Hehkuu ja Revolveri.

Lauantaina liikutaan iskelmän kautta rockiin.

– Popeda on ollut tämän kesän rockin ykkösjyrä. Mitä enemmän bändi vanhenee, sitä kovemmaksi se tulee. Popeda on lavalla yhtä hittitykitystä, kaikki tietävät biisit, Nelkytä vuotta -nimistä, Popedasta kertovaa kirjaansa viimeistelevä Kontiainen hehkuttaa.

Parin vuoden keikkatauon jälkeen tänä vuonna lavalle palannut Suvi Teräsniska avaa lauantai-illan.

Teräsniskan ura sai lähtölaukauksen Yö-yhtyeen kautta vuonna 2006. Hänen hittejään ovat muun muassa Hento kuiskaus, Jos menet pois ja Hei mummo.

Lauantaina nähdään myös Jay Lewis Gang, jonka ovat perustaneet on Yö-yhtyeestä tutut Jay Lewis ja Daffy Terävä. Bändin muutkin jäsenet ovat entisiä Yön ja Popedan muusikoita.

– On tärkeää, että jokaiselle on jotain, ohjelmaa löytyy laidasta laitaan, Kontiainen toteaa.

Kommentit

  • Eiitketälauantaina

    Kyllähän se tarkenee on kanssa JVG.n tunnettu biisi. .Vähän enemmän asiantuntevaa musiikin tietoa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *