perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Kuntakentän muutosvuodet

Kuntavaalien jälkeen on ehditty nukkua jo monta yötä. Valitettavan moni jätti äänioikeutensa käyttämättä. Leppävirralla äänestysprosentti oli 59,5 ja Varkaudessa 53,9. Olisi mielenkiintoista tietää luottivatko ns. ”nukkuvat äänestäjät” toisten osaavan valita heidänkin puolestaan sopivat päättäjät vai aliarvioivatko he oman äänensä merkitystä vai oliko taustalla jopa protestia nykyistä järjestelmää ja politiikkaa vastaan.

Toki syitä ja esteitä vaalien ohittamiseen lienee monenmoisia. Miten voimme vahvistaa ihmisten luottamusta omaan vaikutusmahdollisuuteensa? Tämä on kysymys, joka on syytä ottaa vakavasti. Osallistuminen luo osallisuutta. Osallistumattomuus vahvistaa ulkopuolisuuden tunnetta entisestään.

Kunnanvaltuustojen toimikausi alkaa jo kesäkuun alussa. Uusia valtuutettuja tuli ilahduttavan paljon: Leppävirralle 15/35 (43 %) ja Varkauteen 16/43 (37 %). Sopivassa suhteessa uutta voimaa ja kokemusta on terve ja tasapainoinen tilanne.

Uusi valtuusto lähtee liikkeelle kesken kunnan toimintavuoden kuin liikkuva juna. Syksyn koittaessa ovat edessä seuraavan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion laadinta, jotka pitävät sisällään paljon tärkeitä yksityiskohtia. Niitä, jotka tulevat vaikuttamaan niin kunnan elinvoimaisuuteen kuin yksittäisten ihmisten arkeen. Hyvin pian tulevat selviksi myös uusille kuntapäättäjille talouden reunaehdot ja kunnan elinvoimaisuuden kehittämisen välttämättömyys. Asioiden eteenpäin vieminen edellyttää pitkäjänteisyyttä ja kokonaisuuksien hahmottamista. Työtä siis riittää.

Lisäksi uudet valtuustot ovat suuren muutoksen edessä noin puolentoista vuoden kuluttua toteutuvan maakunta- ja sote-uudistuksen myötä. Näillä näkymin vuoden 2019 alusta budjettipainoltaan suurimmat sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakunnan vastuulle. Hyvin nopeasti kuntavaalien jälkeen puolueiden on aika valmistautua maakuntavaaleihin, jotka järjestetään vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä.

Aikamoisia muutoksia on siis edessä niin kunta- kuin maakuntatasollakin. Päättäjät ovat paljon vartijoina. Mitä sote-uudistus tuo tullessaan ruohonjuuritasolle, ei ole varmaan tarkasti selvillä vielä kenelläkään. Suuriin nopealla aikataululla tehtäviin muutoksiin liittyy paljon epävarmuutta ja myös riskejä toiminnan sakkaamiseen.

Olen valitettavasti kuullut toimeentulotuen siirtymisen Kelalle aiheuttaneen ihmisille monenlaisia hankaluuksia. ”Koska Kela”. Näin selitti eräs nuori, miksi ei voi maksaa vuokraansa. Entäpä jos vuokranantaja ei voi antaa maksuaikaa? Mitä seuraa jos tärkeisiin lääkkeisiin tai ruokaan ei ole varaa?

On järkyttävää, miten juuri heikoimmassa asemassa olevat ovat joutuneet riittämättömästi valmistellun uudistuksen kärsijöiksi. Tämän vuoksi sote-uudistuksessa kannatan vaiheittaista etenemistä ja huolellista valmistelua. Miten turvataan jo ennestään tiukoilla olevien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten jaksaminen muutoksessa? Miten turvataan se, että muutosvaiheessa yhdenkään asiakkaan hoidon aloitus ei viivästy kohtalokkaasti? Kertarysäykseen liittyy liian paljon riskien mahdollisuuksia.

Omalta osaltani olen kiitollinen saamastani luottamuksesta jatkaa Leppävirran kunnanvaltuustossa. Kuntakenttää odottavien haasteiden ja muutosten edessä katson kuitenkin luottavaisesti eteenpäin. Yhteistyössä on voimaa ja tekemisen meininkiä.

Kirjoittaja on Leppävirran kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja (kesk.).

Kommentit

  • Jorma Rajakannas

    Joopa joo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *