perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Korjausvelka pitää selättää

(Kuva: Mari Petäjä)

Varkauden kaupungin katujen kunnossapito ei ole helppoa. Kunnossapitotarpeet ovat tiedossa, kohteita olisi rajattomasti, mutta määrärahat tiukasti talousarvioon sidottuja. Tänä vuonna toteutuslistalla on viime kesänä kunnostetun Joutenlahdentien viimeistelytöiden lisäksi Niskaselänkatu, Satakunnankadun osuus Kiertotielle asti, Eteläniementie ja Harjulantie. Uusintapäällystykset jatkuvat, ja muun muassa pahoille urille päässyt Kauppakadun alkupää saa uuden pinnan.

Joka vuosi tehdään remontteja, mutta maaliviiva siintää lähestulkoon näkymättömissä. Katujen korjausvelka on kymmenen miljoonan euron kieppeissä, ja sen kurominen kiinni on nykyisellä määrärahatasolla tukalaa jos ei peräti mahdotonta. Aina löytyy uusia kohteita. Kaupungininsinööri Jani Viljakainen kierteli alkuviikosta katselemassa paikkauskohteita, ja uusia löytyi arviolta 20 000 euron edestä. Ensiapua on luvassa pahimpiin paikkoihin, mutta kyse on ongelman siirtämisestä. Esimerkiksi rapakuntoisten päällysteiden muuttaminen sorapinnalle ei auta perustavaa laatua oleviin ongelmiin.

Perusteellisesti remontoidut katuosuudet, kuten Satakunnankatu ja Joutenlahdentie, ovat kokoojaväyliä. Asuntokaduille ei ole päästy. Saneeraus, jonka jälkeen katu olisi kunnossa 50 vuotta, tarkoittaa viemäröintejä, kuivatusta ja runkorakenteen muutostöitä. Esimerkiksi Luttilassa ja Könönpellossa on yhä asuntokatuja, joiden rakenne vastaa 1950-luvun liikennetarpeita.

Korjausvelkataakan selättämiseksi on etsittävä keinoja. Tekninen toimi on pysynyt vuosi toisensa jälkeen talousarviossaan kuin nakutettu, ja rahkeita on myös pidetty kireällä. Vuotuinen korvamerkitty miljoona katujen korjausvelan kuromiseen ei tekisi pahaa.

Kommentit

  • antidemariever

    Tilinpäätös ylijäämäinen, lähes korkein kunnallisvero, tuleva velka akkutehtaan vuoksi ? , tiestön kunto jopa keskeisillä paikoilla ala-arvoinen, lehtoniemen korjattu tie jo kumpuilee …

  • Artisti maksaa

    Tämä on se hinta, millä Varkauden taloutta on ”laitettu kuntoon”.

    Toisaalla säästetään ja annetaan rakennusten ja infran rapautua siihen asti, kunnes alkaa olla jo korjauskelvotonta. Toisaallta retostellaan näennäisillä ylijäämillä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *