perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Kesätöitä on tuettava

Varkauden kaupunki aikoo työllistää parisensataa nuorta ensi kesänä. Viime kesänä kesätyöntekijöitä oli noin 160. Kesätyöllistämiseen varattu määräraha ei ole sen suurempi kuin viime vuonna, mutta työllisyysasiantuntija Jouko Kuittisen mukaan (WL 9.1.) työllistäminen onnistuu, kunhan toteutus suunnitellaan järkevästi.

Kaupungin tuetut kesätyöt on tarkoitettu 17–24-vuotiaille. Lisäksi peruskoulun viimeistä luokkaa käyvät saavat kaupungilta kesätyösetelin, jolla pyritään madaltamaan yritysten ja yhdistysten työllistämiskynnystä. Uutena elementtinä kesätyörintamalla otetaan käyttöön kesäyrittäjyystuki, josta on saatu hyviä kokemuksia Iisalmesta. Suurimpiin kesätyöllistäjiin kuuluvat Varkaudessa myös Stora Enso sekä seurakunta.

Kesätyömahdollisuuksien helpottaminen erilaisilla tuilla on välttämätöntä. Takavuosina kesätöiden saaminen oli lähinnä kiinni nuorista itsestään. Nykyisin moni yritys on kuluja karsiessaan päätynyt pyörittämään kesälomakausia säästöliekillä. Kun töitä ei riitä aina edes omalle väelle, ei kesätyöntekijöitäkään palkata. Joissakin tehtävissä lisävoimat eivät olisi pahitteeksi, mutta tiukoilla rahkeilla saattaa jo pelkkä kesätyöläisen perehdytykseen käytettävä työaika olla kortilla.

Myös lainsäädännön muutokset ovat vaikeuttaneet alle täysi-ikäisten työllistämistä. Työsuojelunormit saattavat nousta esteeksi esimerkiksi rakennustyömailla. Monia perinteisiä kesätyöpaikkoja on kadonnut, kun työ on automatisoitunut ja koneellistunut.

Näistä seikoista huolimatta on syytä saada nuoret tavalla tai toisella työelämän makuun. Kaupungin tuki on tarpeen, sillä se madaltaa työllistämisen kynnystä ja on monessa tapauksessa avain kesätyöpaikkaan. Ilman tukea monen nuoren olisi hankalaa saada tuntumaa työntekoon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *