keskiviikko 21.2.2018
Keijo

Kerrotaan yhteistä tarinaa

Jussi Immonen, Jussi Mikkonen, Johanna Männistö, Auli Kolari ja Tommi Taskinen nostavat kyltin korkealle. Nimettömiä ollaan, ja nimi tunnetaan. (Kuva: Antti Aho)

Teatteri oli kiinnostanut Auli Kolaria jo pitempään, mutta omien sanojensa mukaan hän ei ikinä ollut päässyt näyttämölle ennen kuin Iiris Salmela puhui hänet mukaan teatteriryhmä Nimettömien joukkoon. Tuolloin, keväällä 2011, työn alla oli näytelmä Teuvo ja paperitaivas, joka osaltaan rakentui Gösta Sundqvistin musiikin varaan.

– Esitin luottamusmies Penaa.

Johanna Männistö tuli mukaan Nimettömien toimintaan pari vuotta sitten.

– Olin harrastanut teatteria, mutta Nimettömät tiesin vain nimeltä. Yhtään Nimettömien näytelmä en ollut käynyt katsomassa.

Nyt molemmat kuuluvat Nimettömien aktiivijäseniin. Heidän määränsä vaihtelee projektista riippuen kymmenestä viiteenkymmeneen, noin suurin piirtein.

– Ryhmä on avoin kaikille. Minkäänlaisia pääsykokeita ei ole, Kolari mainitsee.

– Joskus väkeä on enemmän, joskus vähemmän. Toistaiseksi on saatu tehtyä kaikki mitä on pitänyt, Nimettömien puheenjohtaja Tommi Taskinen mainitsee.

Neljännesvuosisadan toiminut varkautelainen teatteriryhmä otti itsenäisyyspäivänä vastaan tunnustuksen Varkauden kaupungilta. Nimettömät on Vuoden varkautelainen. Tunnustus tulee pitkäjänteisestä ja näkyvästä kulttuurityöstä, joka on tuonut esiin myös Varkautta ja varkautelaisuutta eri näkökulmista.

– Tunnustus työlle, luonnehtii Tommi Taskinen ja nostaa tällä lauseella esiin jokaisen tavalla tai toisella mukana olleen ryhmän pitkältä taipaleelta.

– Pienenkin hetken toteuttaminen lavalla vaatii ihan älyttömästi työtä, ja iso porukka on tehnyt sitä tuhansia ja tuhansia tunteja. Tarinoita on kerrottu, ja toivottavasti kasvettu ihmisinä.

Tarina on se, minkä varassa mennään. Kun uusi projekti valitaan, sen sisältö ratkaisee.

– Kun tätä tehdään harrastuksena, ei tarinan tarvitse välttämättä olla se hauskin ja viihdyttävin. Harrastajapohjalta meillä on tietynlainen vapaus, Taskinen mainitsee.

Jonkinlaisena ohjenuorana on elämän maku synkkine sävyineenkin, mutta myös elämäniloa esille tuoden. Tarinan pitää puhutella ja koskettaa yleisöä.

– Palautettakin tulee, mainitsee Kolari.

– Joku saattaa kehua kaupan kassalla ja joku toinen sanoo suoraan ettei tule edes katsomaan.

Kun sopiva teos löytyy, sen toteutusta aletaan hahmotella ryhmän jäsenten kesken.

– Katsotaan, mistä löytyy porukka.

– Myös Varkautta on tuotu esiin, Kolari huomauttaa.

Tällaisia tuotantoja ovat muun muassa vuoden 1918 tapahtumista kertonut Kymmenen tikkua laudalla sekä Pohu Koponen.

Oma lukunsa ovat pienemmät tuotannot. Tilaustöitä on tehty niin museon kuin palokunnankin juhliin. Varkauden Soittokunta on tuttu yhteistyökumppani, samoin Soisalo-opisto ja Varkauden Teatteri.

– On esiinnytty eri tapahtumissa, niin julkisyhteisöjen kuin yritystenkin järjestämissä.

Nimettömät valmistavat parrasvaloihin keskimäärin yhden näytelmän vuodessa, ja siihen päälle useat pienimuotoiset esitykset eri kokoonpanoilla. Nyt työn alla on Nuori näyttämöllä -hankkeen jalkautus yhdessä Varkauden Teatterin kanssa. Helmikuussa ryhmä osallistuu 1918-teemaviikolle ja toteuttaa aiheesta kertovan näytelmän autenttisilla tapahtumapaikoilla.

– Ollaan nytkin lähes äärellä, muistuttaa Taskinen yhdistyksen tiloissa Tehtaan koulun entisessä luokkahuoneessa.

Tällä työllä ryhmä juhlii 25-vuotista taivaltaan.

– Kerrotaan siinä samalla tätä yhteistä tarinaa.

Kommentit

  • Saarijärven Paavo

    Nimettömien perustajaa Matti Immosta ei sitten mainittu sanallakaan, gloria sille jolle se kuuluu. Näinhän täällä Varkauden hommat menee. 1918 tapahtumat viikko. Jätän väliin. kuten myös kaikki muut tapahtumat, Kaupungin kerma pitäköön juhlia keskenään. Kahvilahan on jo kauppakadulla valmiina tyhjillään

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *