perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Kekkonen kehui museoita

Kekkonen tekee edelleen vaikutuksen naisiin. Kekkosta tervehtivät museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta sekä Varkauden museonystävien jäsen Lea Sarkeala. (Kuva: Sirpa Ylönen)

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen jyrähti vastuussa oleville tahoille tiukan ukaasin: Varkauden museoista ja erityisesti museoiden mittavasta valokuvakokoelmasta on pidettävä huolta. Muuten lähtee myllykirje, ja se taas ei tiedä hyvää vastuussa olevien tahojen tulevaisuudelle.

Kekkonen vieraili keskiviikkona Varkauden kirjaston auditoriossa, missä aloitettiin Varkauden museoiden 60-vuotisjuhlat. Jos museon yhtenä tehtävänä onkin säilyttää mennyttä tuleville, museoiden oman historian esittely osoitti, että museot on tiukasti kiinni myös nykypäivässä. Historiakatsaus löytyy nimittäin videona youtubesta.

Animaatiovideolta löytyy muun muassa tämä yksi tyyppi, jolla oli ehkä enemmän tunteja vuorokaudessa kuin meillä muilla: Tapio Kautovaara. Kautovaara oli nimittäin laboranttina tehtaalla, kansatieteilijä, valokuvaaja, osa-aikainen museonhoitaja ja Tehtaan museon osa-aikainen museonhoitaja.

Taidemuseon ja kulttuurihistoriallisen museon yhdistelmä oli kriitikko Otso Kantokorven mielestä hedelmällinen lähtökohta puhua aiheesta Arki, sattuma ja nykytaide. Kantokorpi haastoi yleisön miettimään omaa taidekäsitystään – ja museon miettimään, miten nykytaiteen saisi lähemmäs ihmisiä.

Siinä missä taide ennen tehtiin valtaa pitäville, oli se sitten kirkko tai hallitsija, nykyisin se ei taiteilijoita kiinnosta. Nykytaiteilijat tekevät taidetta ihmisille, ilman juhlavuutta. Taidetta voi olla mikä hyvänsä arkinen asia, kun se esitetään taiteena. Juhlassa nähtiin Varkauden museonystävien tekemiä videohaastatteluja Päiviönsaaren yrittäjistä.

– Jos nämä esittäisi joku nykytaiteilija näyttelyssä, ne olisivat taidetta, Kantokorpi vertasi.

Ongelma on siinä, että ihmiset eivät ota taidetta omakseen, eivät ymmärrä sitä. Kantokorpi kertoo kuulevansa joka viikko jonkun sanovan: En minä taiteesta mitään ymmärrä, mutta…

– Lapsi esittää mielipiteensä puhtaammin. Sen kaltaista lapsenomaisuutta meissä muissakin saisi olla.

– Kaiken taiteen ei tarvitse kaikkien mielestä olla hyvää.

Kantokorpi korostaa, että taidetta ei tarvitse ymmärtää. Se voi olla hyväntuulista ja hyväksyttyä, kuten lukuisat Helsingin Hietalahteen sijoitetut teräspallot, mutta ei niissä ole symboliikkaa, jota pitäisi ymmärtää.

– Oikeaa tulkintaa ei ole. Jos olet avoin, voit silti nauttia siitä.

Onko graffiti taidetta? Kantokorpi totesi yleisössä nousevista käsistä, että Varkaudessa on yllättävän suvaitsevaista väkeä.

Vantaan taidemuseo on todennut, että graffiti on taidetta erikoistumalla katutaiteeseen. Kantokorpi muistutti, että taiteeseen – siihen, kuka määrittelee, mikä on taidetta – liittyy valtaa. Sitä valtaa käyttävät museoiden intendentit, kriitikot, taidetta ostavat säätiöt, galleristit, taidehistorioitsijat, taidetta ostavat keräilijät. He määrittävä, mikä on taidetta.

– Taide muuttuu. Jazz ja sirkus eivät aikaisemmin olleet taidetta. Nyt ne ovat.

Nykytaiteen ja julkisten hankintojen yhteys on ongelmallinen. Käytetäänkö verorahoja taiteeseen, jota kansalaiset eivät ymmärrä? Tai jopa taiteeseen, jolla on elinkaarta vaikkapa kymmenen vuotta? Sitäkin nykytaide voi olla, vaikkapa pajuveistos, jolle taiteilija antaa kestävyystakuun kymmeneksi vuodeksi.

– Nuoret taiteilijat eivät halua oikein tehdä esineitäkään. Osa katsoo, että se on epäekologista, ja se on tietenkin totta.

Esineiden sijaan taiteesta on tullut projekti: tehdään teos, laitetaan se näkyville ja sen jälkeen se voidaan hävittää tai tehdä materiaalista uusia teoksia. Tärkeämpää on kokemus, sekä taiteen tekemisessä että kokemisessa.

Sattuma voi olla nykytaiteilijalle yksi taiteen tekemisen keino. Kun taiteilija ei ole enää nero ja poikkeusyksilö, myös sattumalla on taiteessa enemmän sijaa.

– Itse prosessia ei tarvitse mystifioida. Taide ei ole enää jumalallisen luovuuden ulostuloa minun kauttani. Virheet ovat hyödynnettävissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *