keskiviikko 24.1.2018
Senja

Kannesta kanteen ja kellon ympäri

Kuoppakankaan työkeskuksella luetaan Raamattu läpi ensi viikon keskiviikosta alkaen.

– Arviolta sata tuntia menee. Siinä tapauksessa lukeminen päättyisi sunnuntaina iltapäivällä, laskee Varkauden evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Olli Tynkkynen.

Keskiviikkoon mennessä lukijoita oli ilmoittautunut jo yli viisikymmentä.

– Myös vapaa- ja helluntaiseurakunnasta ja ortodoksisesta seurakunnasta on tulossa lukijoita antamaan oman panoksensa, Tynkkynen iloitsee.

Yksi vuoro kestää noin puoli tuntia tai tunnin. Tynkkynen arvioi, että 30 minuutissa ehtii lukea viitisentoista sivua. Mukaan mahtuu vielä ja ilmoittautua voi etukäteen seurakunnan tiedottajalle.

– Varsinkin yön tunteina on vielä tilaa.

Luku-urakkaa voi tulla jakamaan myös ilman ennakkoilmoittautumista. Yleisö on tervetullutta koko ajan.

Varkauden papit ideoivat tempauksen miettiessään, miten seurakunta juhlistaisi reformaation 500-vuotisjuhlaa.

– Raamatun arvostus on tullut meille Lutherin kautta. Näin muistutetaan, että Raamattu on uskomme perusta.

Lukumaratonin aikaan osuu myös Sata päivää sataan -tapahtuma, josta alkaa lähtölaskenta itsenäisyyspäivään.

Luku-urakan käynnistää kirkkoherra alkukielellä eli hepreaksi. Työkeskuksella on jatkuvasti paikalla seurakunnan työntekijöitä, varmistamassa ettei lukeminen katkea.

Pieksämäellä järjestettiin keväällä vastaava tempaus, mutta teltassa ja päiväaikaan. Varkauteenkin kaavailtiin ensin lukutelttaa, joka päätettiin kuitenkin vaihtaa seurakunnan omiin tiloihin.

– Suomen kesään ei voi luottaa ja tämäntyyppinen tapahtuma voisi provosoida ilkivaltaa.

Yöllä lukemisessa on haasteensa, mutta Varkaudessa haluttiin ottaa riski.

– Jumala siunaa meitä koko ajan, joten Raamattukin luetaan läpi keskeyttämättä.

Kirkkoherra Tynkkynen lukee Raamattua lähes päivittäin, muttei ole tähän asti pitänyt mielekkäänä lukea koko teosta kronologisesti kannesta kanteen.

Olli Tynkkysen mielestä uusin suomenkielinen käännös on paras. Toisaalta hän lukee ahkerasti myös muunkielisiä käännöksiä ja palaa alkukielisiin teksteihin. Esimerkiksi hepreankielinen Vanha testamentti näyttää kuluneen käytössä.

– Opiskelin pääaineenani Vanhan testamentin tulkintaa, koska kielet kiinnostivat. Kirja profetoi messiaan tuloa, mainitsee Tynkkynen.

Jos tarttuu Raamattuun ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen, Tynkkynen suosittelee Luukkaan evankeliumia.

– Siitä saa vahvimman kuvan Jeesuksen elämästä.

Luukkaan evankeliumi sisältää yksityiskohtaisimman kuvauksen Jeesuksen kanssa ristiinnaulituista rikollisista. Se on Tynkkyselle tärkeä kohta, joka kiteyttää uskon ytimen.

Luukkaan kuvauksen mukaan toinen ryöväreistä ryhtyy pilkkaamaan Jeesusta ja toinen nuhtelee pilkkaajaa. Puolustajalleen Jeesus vastaa, että ”vielä tänään sinä olet kanssani paratiisissa”.

Työhuoneensa seinälle Tynkkynen on kirjoittanut Joh: 3:16, joka on Raamatun tunnetuimpia kohtia. Se viittaa pienoisevankeliumiin eli Johanneksen evankeliumin kolmannen luvun 16. jakeeseen.

Raamatunlukumaraton Työkeskuksella alkaen 23.8. kello 9.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *