keskiviikko 24.1.2018
Senja

Jyrkkä ei huumeille

(Kuva: Lotta Åberg)

Varkautelaiset kasvattajat ovat huolissaan, kun huumeiden käyttö on yleistynyt. Varsinkin kannabis rehottaa Varkaudessa. Varkauden kaupungin päihdeklinikalla työskentelevän sosiaalityöntekijän Leena Kolehmainen-Pulliaisen mukaan (WL 12.9.) pelkona on, että näkyvissä on vain jäävuoren huippu.

Hän toivookin, että varkautelaiset vanhemmat havahtuisivat ja katsoisivat paremmin teini-ikäistensä perään. Jos ongelmia ilmenee, on syytä pyytää apua ajoissa. Mitä pitemmälle se etenee, sen hankalampaa on sen ratkaiseminen.

Kannabis on huumausaine, jonka käytöstä on monenlaista mielipidettä. Sen käyttäjät eivät pidä sitä todellisena huumeena. Pilven laillistamisen puolestapuhujat sanovat sitä riippuvuusvaikutuksiltaan miedommaksi kuin kahvia alkoholista ja tupakasta puhumattakaan.

Kannabiksen kasvatus huumausaineeksi, käyttö ja hallussapito ovat yksiselitteisesti kiellettyjä Suomen rikoslaissa. Toisin sanoen jokainen kannabista käyttävä syyllistyy rikokseen, ja jos kysymyksessä on alaikäinen, mennään lastensuojelun käytäntöjen mukaan.

Jatkohoito riippuu tapauksesta. Parhaimmillaan yksi kerta riittää, ja nuori suhtautuu asiaan vakavasti. Pahimmillaan portit kovempiin aineisiin aukeavat, ja siltä tieltä on vaikea palata.

Huumerikollisuus on vahvassa kytköksessä muuhun rikollisuuteen. Omaisuus- ja väkivaltarikokset kulkevat huumeiden kanssa käsi kädessä.

Jokaisen huumekokeilun estäminen ja etenkin nuorten pelastaminen huumekoukulta on luettava voitoksi. Tähän taisteluun pitää olla rahkeita niin kunnilla, viranomaisilla kuin kansalaisjärjestöilläkin, vaikka sarka saattaa tuntua loputtomalta.

Kotien merkitystä ei voi tässäkään yhteydessä korostaa liikaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *