tiistai 20.2.2018
Heli, Heljä, Helinä, Hely

Järki voittaa kalavesillä

Haukivedellä on meneillään merkittävä yhdistymishanke, kun 56 osakaskuntaa vanhan Kangaslammin puoleisesta Varkaudesta sekä Rantasalmelta ja Joroisista on lyömässä hynttyynsä yhteen. Viimeiset kokoukset ovat meneillään, ja yhdistymiseen liittyvän kiinteistötoimituksen pitäisi olla ohitse kesään mennessä.

5 500 hehtaarin osakaskunnalla on kokoa. Yhtenäinen alue ulottuu Tanikansaaren kieppeillä Linnansaaren kansallispuiston rajoille.

Läikkiäkin vielä kartalle jää, sillä Joroisten puolella ja Härmäniemessä ei olla ainakaan tässä vaiheessa lähdössä mukaan, ja Kangaslammin osakaskunnan lähtö riippuu Härmäniemestä. Kangaslammilla on jo ennestään hyviä kokemuksia yhdistymisestä: nykyinen osakaskunta muodostettiin 28 pienemmästä.

Osakaskuntien yhdistyminen kertoo tulevaisuuteen katsovasta asenteesta. Nykyinen osakaskuntajako ei ole enää tätä päivää. Osakaskunnat ovat pieniä ja niiden aktiiviset jäsenet yhä harvemmassa, aktiivijäsenistön ukkoutuminen on paremminkin sääntö kuin poikkeus. Läheskään kaikki kalavesien omistusosuuksia saaneet eivät ole välttämättä kovinkaan hyvin perillä vesialueiden käyttötarpeista ja virkistyskalastajien ongelmista, jotka johtuvat juuri kalavesien pirstaleisuudesta.

Osakaskuntien yhdistyminen parantaa kalavesien hoitomahdollisuuksia. Toimenpiteillä on oikeasti vaikuttavuutta, kun osakaskunnalla on riittävän leveät hartiat. Myös yhteislupa-alueet ovat muokanneet käytäntöjä nykyvaatimuksia vastaavaan suuntaan. Kalavesille tarvitaan uusia sukupolvia.

Pohjoisen Haukiveden iso osakaskunta on merkittävä askel. On vain ajan kysymys, milloin osakaskunnat yhdistyvät Unnukan puolellakin samanlaisella rytinällä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *