perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Hoksaamisen iloa aamukahvipöydässä

Pertti Jarla kertoi Fingerporin synnystä Tarinoiden Taulumäki -tapahtumassa Varkaudessa lauantaina. (Kuva: Aulikki Jääskeläinen)

Jo kymmenen vuoden ajan suomalaiset sanomalehtien lukijat ovat käynnistäneet aamukankeaa aivotoimintaansa Fingerpori-sarjakuvalla. Mitä vaikeammin hahmotettava päivän vitsi on, sitä tyytyväisempi itseensä lukija saa olla sen älytessään.

– Jutut eivät ole hirveästi muuttuneet. Päivänpolitiikkaa olen antanut itselleni luvan tehdä nykyään, sarjakuvataiteilija Pertti Jarla arvioi vuosi vuodelta tasaista suosiota nauttivan Fingerporinsa kehitystä.

Radikaalia muutosta ei Jarlan mukaan ole odotettavissakaan, mutta toki piirtäjä pyrkii itsensä toistamista välttämään.

– Fingerporissa on niin leveä perusidea, että siinä voi tapahtua mitä vain.

Tekijälle itselleen tuleva palaute on lähinnä kiitosta ja vitsi-ideoita – Jarla uskoo, että kielteinen palaute, sikäli kuin sellaista vielä tulee, annetaan lehtien toimituksille. Ylipäätään hänellä on sellainen kuva, että ihmiset eivät ole yhtä herkkiä loukkaantumaan esimerkiksi uskonnollisista teemoista kuin sarjakuvan alkuvuosina.

– Kritiikki on vähentynyt. Yleensä ihmiset pikemminkin tykkäävät, että itselle tärkeistä asioista kirjoitetaan. Ne jotka eivät tykkää, eivät lue.

Palautteeseen hän pyrkii suhtautumaan neutraalisti niin, etteivät kiitoksetkaan lähde ohjaamaan sarjakuvaa niiden viitoittamaan suuntaan.

Vaikka iso osa Fingerporin vitseistä perustuu sanoilla ja sanonnoilla leikittelyyn, Jarla on alusta lähtien sisällyttänyt strippeihinsä myös visuaalisia elementtejä. Fingerporin kaupunki on roska-astioiden muotoa myöten tunnistettavasti suomalainen, ja siellä vierailee muista sarjakuvista tuttuja hahmoja.

 

Sarjakuva ilmestyy tällä hetkellä yli 30 suomalaisessa sanomalehdessä ja lisäksi ainakin Norjassa, Ruotsissa ja Italiassa. Vuosialbumeja on ilmestynyt kymmenen kappaletta, ja niiden lisäksi on julkaistu muun muassa teema-albumeja sekä tosiharrastajille tarkoitettuja erikoispainoksia, joissa ovat mukana kaikki Jarlan piirtämät Fingerporit.

Warkauden Lehti on julkaissut Fingerporia vuoden 2013 alusta lähtien. Kun kahdesta vaihdossa olevasta sarjakuvasta järjestettiin vuoden 2012 syksyllä lukijaäänestys, Fingerpori sai 71 ääntä lukijoiden antamasta 229 äänestä.

Lukijoiden vakiokysymys on, mistä ihmeestä Jarla keksii aina vain tuoreita ideoita.

– Kun pitää silmät ja korvat auki, mukaan tarttuu lauseita ja lausahduksia, tyhmiä mainoslauseitakin. Näkee, miten ihmiset käyttäytyvät tosielämässä, miten puhuvat, miltä he näyttävät. Ja laaja-alaisesti pitäisi lukea kaikkea – Raamattu, supersankarit ja uutiset ovat hyviä lähteitä, mutta muista sarjakuvista en juuri ota ideoita.

Lukijavinkkejä Jarla saa viikoittain satakunta kappaletta.

Kotimaisista sarjakuvista Jarla uskoo saaneensa vaikutteita Juho Juntuselta, jonka sarjakuvia hän luki nuorena poikana Pahkasika-lehdestä, ja mahdollista on, että Tarmo Koiviston Mämmilä on vaikuttanut Fingerporin kaupunkikuvaan. Ehkä Ankkalinnakin.

Kuuden viikoittaisen Fingerporin piirtämiseen Jarla käyttää 2-3 työpäivää viikossa. Lisäksi hän tekee omaelämäkerrallista sunnuntaisarjakuvaa Helsingin Sanomiin.

Lyhyiden strippien vastapainoksi hän on alkanut työstää realistista sotasarjakuvaa toisen maailmansodan ja sen jälkeisen ajan tapahtumista..

– Se on vaikeaa, mutta kun koko ajan yrittää piirtää jotain, mitä ei osaa, Fingerpori sujuu paremmin.

Paras uutinen faneille lienee se, että Pertti Jarla aikoo jatkaa Fingerporin piirtämistä toisella vuosikymmenellä.

– Toistaiseksi meinaan jatkaa, aina viikon kerrallaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *