perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Elämää kuntavaalien jälkeen

Vaalit piristävät ja sähköistävät aina julkista päätöksentekojärjestelmää. Tiedotusvälineet innostuvat tekemään galluppeja, analyysejä vaalikoneista ja arvioimaan tulosta jo useita viikkoja ennen kansalaisten äänestystä. Ehdokkaat kirjoittavat mielipidekirjoituksia ja julkaisevat mainoksia. Viime tingassa toreilla ja kauppojen edessä jaetaan mainosten lisäksi makkaroita ja kahvia pullan kera.

Mielenkiintoista on seurata, millaisia tavoitteita ehdokkaat julistavat. Menneistä vuosikymmenistä on nykyaikana opittu paljon. Tänä keväänä ehdokkaat olivat varovaisia vaalilupauksissa.

Tämä realismi johtunee siitä, että nyt ehdokkaat ovat paremmin selvillä kuntien taloudesta ja ymmärtävät, että yltiöpäiset vaalilupaukset täytyy rahoittaa siirtämällä varoja jostakin muusta palvelusta pois. Tällaisten siirtojen löytäminen ja päätösten tekeminen on haastavaa.

Se on myös aina arvovalinta. Rahoitetaanko parempia urheilumahdollisuuksia leikkaamalla vanhusten hoitoa tai suurennetaanko luokkakokoja? Vastaavasti parannetaanko katujen kuntoa vähentämällä monia fyysisiä ja henkisiä sairauksia ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa jättämällä hiihtoladut ja pururadat rempalleen?

Vai ryhdytäänkö vastuuttomaan velanottoon?

Usein vaalien alusaikana eri ryhmät halutessaan erottua muista pyrkivät etsimään osin väkisinkin eroja tavoitteista. Tästä johtuu, että normaalisti hyvä yhteinen päätöksenteko saattaa kärsiä ennen vaaleja.

Tätä taustaa vasten onneksi vaalikampanjat ovat nykyisin lyhyitä. Vaalien jälkeen ”sotakirveet” joutavat taas vintille ja yhdessä päästään mahdollisimman pian tekemään kuntalaisia hyödyttäviä päätöksiä kaikissa Keski-Savon kunnissa.

Äänestysaktiivisuus on aina tärkeää. Se ilmaisee, kuinka hyvin kansalaiset ovat äänestämällä osallistuneet yhteisten asioiden hoitajien valintaan. Päättäjät valitaan aina vaaleissa oli äänestäjiä paljon tai vähän, mutta alhainen äänestysprosentti kertoo päätöksentekojärjestelmän vieraantumisesta kuntalaisista.

Nyt vaalien jälkeen voimme todeta, että olemme saaneet Keski-Savon kuntiin hyvät ja vastuulliset uudet kuntapäättäjät. Onnittelut heille kaikille.

Kuntalaiset ovat äänillään vaikuttaneet ja saaneet juuri sellaiset kunnalliset päättäjät kuin he ovat halunneet. Voidaan sanoa, että äänestämättä jättäneet ovat antaneet avoimen valtakirjan muille. He eivät osaltaan käyttäneet mahdollisuutta vaikuttaa.

Nyt uudet päättäjät eivät voi levätä, vaan heillä alkaa kova perehtyminen kunnan asioihin. Nopeassa tahdissa on tulossa käsittelyyn kuntien seuraavan vuoden talousarviot. Sote-uudistuksen myötä tapahtuu kuntaloudessa raju muutos. Jopa kokeneet päättäjät joutuvat yllättymään kuntien muuttumista sivistyskunniksi. Kunnissa keskitytään jatkossa huolehtimaan kunnan järjestämästä koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, paikallisesta elinkeinopolitiikasta, maankäytöstä, kaavoituksesta, rakentamisesta, nuorisotoimesta, kulttuurista ja liikunnasta.

Kunnan tehtäviin kuuluu myös huolehtia työllisyydestä sekä kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Varsinkin viimeksi mainitut ja elinkeinopolitiikka vaativat koko ajan uusia innovatiivisia toimia.

Osa päättäjistä alkanee tähyillä pian kohti maakuntavaaleja. Maakunnallisesti tullaan tekemään isoja päätöksiä muun muassa sosiaali- ja terveysasioista. Samalla asiat etääntyvät kuitenkin maakunnallisiksi ja niiden hoitaminen edellyttää kuntien päättäjien laajaa yhteistyötä. Kyläpolitikoinnilla siellä ei pärjätä ja samalla asioiden hoito ei ole enää ehkä samalla tavoin näkyvää peruskuntalaisille kuin ennen.

Hyvää kevättä kaikille ja voimia uusille kuntapäättäjille!

Kirjoittaja on Joroisten kunnanhallituksen puheenjohtaja (sit.) ja Varkauden Kuoppakankaan koulun rehtori.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *