perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

60 vuotta hetkessä elämistä

Kun istuin ensimmäisen kerran sopraanoriviin, tuntui, että olen ollut täällä aina.

Varkauden Laulun tuorein jäsen Maija Surakka palasi paikkakunnanvaihdoksen ja kiireisimpien lapsiperhevuosien jälkeen takaisin rakkaan harrastuksen pariin.

– Olen harrastanut kuorolaulua ja musiikkia ekaluokkalaisesta lähtien ja nyt halusin jatkaa, hän kertoo.

Syksyllä kuoroon liittynyt Surakka kertoo odottavansa joka viikko tiistai-iltaa ja kuoroharjoituksia.

– Tämä on paras tapa elää hetkessä, kuten Jyrki (laulunjohtaja Immonen) aina sanoo, Surakka perustelee.

Vuonna 1957 perustetussa sekakuorossa on tällä hetkellä vähän alle 30 aktiivista laulajaa. Mieslaulajista on puutetta, mutta kokonaisilmeeltään kuoro on kuitenkin nuorekas ja uudistuva.

– Kuoron perinteeseen kuuluu kunnianhimoisuus, kertoo ”ainakin 25 vuotta” Varkauden Laulussa vaikuttanut Ilkka Rautiainen.

Varkauden Laulu osallistui alkuaikoinaan menestyksekkäästi erilaisiin kilpailuihin Mikko Parviaisen johdolla. Haasteita ei ole pelätty sen jälkeenkään.

– Huippukohtana on jäänyt mieleen esimerkiksi Kreolimessu, toteaa 36 vuotta Varkauden lauluun kuulunut Merja Palkki.

– Se on mielenkiintoinen argentiinalainen kreolimessu espanjaksi, Jyrki Immonen jatkaa.

Musiikkiluokat ovat kuorolaisten mukaan yksi merkittävä syy siihen, että Varkauden lauluun on riittänyt jatkuvasti uusia tulijoita. Immosen mukaan kuorolaulun aloittamiseen ja stemmoissa laulamiseen voi olla korkea kynnys, jos siihen ei ole pohjaa esimerkiksi kouluajoilta tai aiemmasta harrastuksesta.

– Meillä on sellainen vähän surullinenkin sääntö, että 60-vuotiaana pitäisi alkaa miettimään muita kuoroja. Se on ollut kuitenkin toimiva. Moni on siirtynyt Varkauden Laulusta Ajattomat-kuoroon, Immonen sanoo.

Varkauden laulu on toiminut pitkään kansalaisopiston ryhmänä.

Tämä vuosi on Varkauden Laulun jäsenille tavallista kiireisempi, koska tulossa on kaksi juhlakonserttia sekä uudenlainen kesätapahtuma.

60-vuotisjuhlan vietto käynnistyy 25. maaliskuuta Leppävirralla sekä 26.3. Varkaudessa Ave Maria-konsertilla.

– Edellinen rupeama oli viihdekonsertti, joten ajateltiin tehdä nyt jotakin erilaista, kertoo Immonen.

Maria-aiheisen kirkkomusiikin ympärille koostettu konsertti on ollut kuorolle haastava sekä musiikillisesti että kielen kannalta, koska osa lauluista esitetään latinaksi, osa suomeksi ja osa englanniksi. Itä-Suomen yliopistossa latinaa opettava Juha Tahvanainen on kääntänyt latinankieliset laulutekstit suomeksi käsiohjelmaa varten.

– Ajatuksena on kuvata Marian elämänkaarta. Siitä syntyi mielenkiintoinen kavalkadi magnifikaateista kärsimysaiheeseen ja Ave Mariaan, sanoo Immonen.

Harjoittelu konserttia varten alkoi pikku hiljaa jo vuosi sitten kevättalvella. Tänä viikonloppuna kuoro kokoontuu vielä leirille hiomaan esityksen huippukuntoon. Solistina Ave Maria -konserteissa kuullaan sopraano Anna Immosta ja säestäjinä toimivat Rebekka Kinnunen (urut), Sanna Lehtomäki (huilu) ja Tiina Tirkkonen (piano).

60-vuotisjuhla huipentuu konserttiin Warkaus-salissa 18. marraskuuta. Kesään mahtuu vielä elokuinen luontokonsertti Linnansaaren kansallispuistossa yhdessä Ajattomien kanssa. Ohjelmistossa on silloin tilanteeseen sopivaa luontoaiheista musiikkia.

– Luonnon päivänä 26. elokuuta esitetään kuoromusiikkia kansallispuistossa eri puolilla Suomea. Ehdotimme mukaan Linnansaarta, kertoo Varkauden Laulu ry:n puheenjohtaja Pasi Kosunen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *