perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Finaali on kahden kauppa – Portugali tai Italia vie

Jännittää hieman. Ja jännitys kasvanee, mitä lähemmäksi huomisilta ja kello 22 alkava viisufinaali tulevat. Meille viisuharrastajille tämä keväinen viikko on kuin joulu. Me vitsailemmekin välillä, että joulunpyhät ovat alkamassa. 1. semifinaali on jouluaatto, 2. semifinaali on tapaninpäivä. Tänään eletään jo välipäiviä, ja huomenna on uudenvuodenaatto. Huomenna viisuvuosi huipentuu Grande Finaleen alkaakseen jälleen puhtaalta pöydältä.

Viisufinaali on uuden vuodenaatto monessakin mielessä. Se päättää edellisen sesongin, toisaalta se aloittaa uuden. Viisufaniyhteisö viettää oikeastaan härkäviikkoja seuraavat muutaman kuukautta, ja potee jonkinmoista viisukrapulaa. Toisilla se menee muutamassa päivässä ohi, toisilla se kestää viikkoja. Se on välitila-aikaa, jolloin tapahtunutta, syitä ja seurauksia pohditaan syvältä ja hartaudella. Aika, jolloin viisuharrastuksesta moni viettää lomaa ja keskittyy muihin asioihin. Pikkuhiljaa syksyn hämärien iltojen lähestyessä taas löytyvät tutut soittolistat Spotifysta, on viisuristeilyä ja aikaisimmat maat aloittelevat ensi vuoden viisun etsintää. Perinteisesti Albania aloittaa viisukavalkadin. Viisusanonta kuuluukin: Albanian viisu valitaan joko kinkkua paistellen tai sitä sulatellen – sen oikean joulun aikoihin.

Myös päättynyt sesonki tarjosi viihdettä eri puolilla Eurooppaa varsin runsaasti. Oli tarjolla San Remoa, Tanskan ja Norjan Melodi Grand Prix’tä ja Ruotsin kuusiviikkoinen sirkuskiertue ristiin rastiin Ruotsissa. Osa tosin oli sisäisiä valintoja eri TV-yhtiöillä, kuten esim. Ranskan, josta saan sujuvan aasinsillan huomiseen finaaliin takaisin.

 

Finaaliin selviytyneet 20 kappaletta kahdesta eri semistä olen jo esitellyt pääpiirteissään, mutta tässä hieman taustaa isojen rahoittajamaiden (ns. BIG5) sekä isäntämaan Ukrainan kappaleisiin.

 

Numerolla 9 starttaava Italia tuo kisaan modernin popkappaleen, jonka suomennos voisi olla vapaasti käännettynä Länsimainen Karma. Sanat itsessään ovat aika päättömät, eikä niistä sisältöä kannata hakea, ainakaansyvällisemmässä mielessä. Mutta Francesco on hauska, loistava esiintyjä, ja kappale saa hyvälle tuulelle.

 

Espanja starttaa kisaan numerolla 16. Kappale on harmiton kesäpoppis, jonka lähinnä voi kuvitella soivan aurinkoisella uimarannalla. Sillä on ikävä taipumus tosin jäädä korvamadoksi kertosäkeen jankkaavuuden takia. Nätti poikahan Manuel Navarro on, mikäs siinä. Mutta tuskin menestystä luvassa.

 

Kolmas suuri rahoittajamaa, Iso-Britannia, kisaa numerolla 18. Lucie on Britannian X-Factoryssa menestynyt artisti, joka tällä hetkellä on musikaalitähtenä Lontoossa. Lucie Jonesin kappale Never Give Up on You on kunnon vanhanajan powerballaadi. Menestys ei ainakaan laulutaidosta jää kiinni, sillä hän vetää todella tyylipuhtaasti.

 

Saksa kilpailee numerolla 21, ja maata edustaa Levina-niminen, lähes mallimitat täyttävä, artisti kappaleella Perfect Life. Saksan viimeisimmästä viisuvoitosta on vain seitsemän vuotta, jolloin Lena nappasi kappaleella Satellite voiton Oslossa.

 

Isäntämaa Ukraina on saanut esiintymispaikakseen numeron 22. Esittäjä on O. Torvald ja kappaleen nimi on Time. Se on kisan ainoa rockhenkinen kappale, joten genrenä se ei ainakaan hajauta ääniä toisaalle. Esiintymispaikka on kisan loppupäässä ja keskimäärin isäntämaa menestyy yleensä kohtuullisen hyvin. Tosin, kisaisännyys ei ole tae menestyksestä itsessään. Oslossa 2010 Norja oli viimeinen, samoin Itävalta jäi viimeiseksi kaksi vuotta sitten yhdessä Saksan kanssa, kotiareenallaan.

 

Vielä puuttuu yksi iso rahoittajamaa, nimittäin Ranska. Maa lähettää kisaan laulajalahjakkuuden, josta koko Keski-Eurooppa kohisee tällä hetkellä. Alma, oik. Alexandra Maquet, on lyhenne hänen etu- ja sukunimiensä kahdesta ensimmäisestä kirjaimesta. Requiem on kaihoisaa diskoa nykypäivään sovitettuna hieman uusin elementein, ja Alma on erittäin taitava laulaja. Esitys näyttää upealta livenä, ja se vangitsee katsojansa seuraamaan . Toivon, että tv-kamera myös vangitsee esityksen kuvataustan onnistuneesti, sillä se kertoo osaltaan myös kappaleen tarinaa.

 

Portugali ja Italia ovat ennakkosuosikkeja huomisillan kisassa. Kirjoitin jo aiemmin, että Portugali on kulkenut viisuissa lähes yhtä kivikkoista tietä kuin Suomikin. Ja toivon sydämestäni, että viisuhistoriassa kääntyy uusi lehti huomislllan äänestyksen päätteeksi, ja hurmaava Portugali vie koko potin.

Huomenna on huikea show luvassa, lupaan sen! Katsokaa ja nauttikaa!

TV auki siis hieman ennen klo 22, hyvä asento sohvalla ja läjä herkkuja kyytipojaksi….

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *