perjantai 20.4.2018
Nella, Lauha

Ammatillinen koulutus murroksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on yksipuoleisella ilmoituksellaan siirtämässä vastuun ammatillisesta koulutuksesta oppilaitoksilta yrityselämälle. Onko kukaan muistanut kysyä, onko yrityksillä mahdollisuuksia, kykyä tai halua tällaiseen koulutusurakkaan? Voitaisiinko yrityksille samalla siirtää yhteiskuntavastuu työllistämisen osalta? Tarvitaanhan näille 300.000 opiskelijalle valtava määrä työpaikkakouluttajia ja työnohjaajia. Nykyhallitus ei tunnu juurikaan arvostavan ammatillista koulutusta; teot ainakin puhuvat puolestaan. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat vieneet työpaikan pelkästään viime vuonna lähes 500 opettajalta muusta oppilaitoksen henkiökunnasta puhumattakaan. Niukkenevat resurssit ovat vähentäneet lähiopetustuntien määrää ja suurentaneet opetusryhmien kokoja. Henkilöstö on väsynyt odotellessaan aina vain uusia YT-neuvotteluja. Samaan aikaan puhutaan digiloikasta, yksilöllisistä opintopoluista ja uusista innovatiivista oppimisympäristöistä. Valitettavasti laadukas ammatillinen koulutus ei onnistu ilman tarvittavia resursseja.

Kommentit

 • Mistä rahat

  Säästöjä aina pitäisi saada aikaiseksi, mutta mistään ei saisi leikata tietenkään.

  Onko tässä kyse enemmänkin opettajien työpaikoista kun varsinaisesta opetuksen tarjoamisesta opiskelijoille. Varkaudessa kun ongelmana on lähinnä jatkuvasti pienevät ikäryhmät oppilaissa.

 • Mari Miettinen-Räsänen

  Nuorten ikäluokan pienentyessä on tarve ammatilliselle aikuiskoulutukselle kasvanut koko ajan. Tutkinnon uudistuvat ja työpaikoilla tarvitaan aivan uudenlaista osaamista. Vuonna 2015 vain 40 % koulutuksensa aloittaneista opiskeli nuorille suunnatussa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa.

 • Väärin toimittu

  Katsokaa
  a) että opettajat on opettajia. Koulutuksen saaneita.
  b) etteivät tee enää yhtään syrjäytynyttä nuorta potkiessaan pois koulusta ja jättäessään ihan tyhjän päälle.
  Niin tiedän ettei niin saisi tehdäkään. Mutta sitäkin on tehty!!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *